Dr. sc. Zrinka Jelaska: Važnost prenatalnog života!

Tema emisije PUT SRCA od 2. veljače jest VAŽNOST PRENATALNOG ŽIVOTA ČOVJEKA. Gošća emisije je doktorica iz područja jezikoslovlja, redovni profesor Katedre za hrvatski standardni jezik na Odsjeku za kroatistiku filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. ZRINKA JELASKA.

Zrinka je aktivni član FSR-A, udata je i majka je dvoje odrasle djece. Njezin put sazrijevanja u vjeri odveo ju je prema istraživanju važnosti prenatalnog ili po hrvatski prijerodnog života čovjeka.

Zrinkin otac, inače poznati hrvatski akademik i jezikoslovac Stjepan Babić, ovdje u Međugorju dobio je poticaj moliti za njezino obraćenje koje se postepeno i dogoditi nakon jedanaest godina molitve. U razgovoru s urednicom emisije Paulom Tomić, Zrinka će pokušati odgovoriti na pitanja kako se i zašto počela zanimati za temu djece u utrobi i važnosti zaštite prijerodnoga života te zbog čega je prenatalni dio našeg života tako važan?

Vidjet ćemo i zašto je važno sve ono što okružuje majku u mjesecima trudnoće, njezini osjećaji, riječi, dobitci i gubitci… To su sve stvari koje dijete već uči, pamti i sluša. Zbog toga je trudnoća iznimno važan period tijekom kojeg majka svom još nerođenom djetetu prenosi poruke o svijetu u koji će se doći. Te poruke zapisuju se u obliku epigenetičkih modifikacija koje određuju budućnost tog djeteta. Zrinka će nam posvjedočiti i kako je važno u otkrivanju rana, poteškoća, strahova, blokova i trauma koje ljudi doživljavaju i od kojih se žele izliječiti – doći do one najranije traume koja se najčešće dogodila već u tom prijerodnom periodu ako se dijete nije osjećalo željeno, voljeno, ako je majka pretrpjela neki gubitak ili šok.

Upoznat ćemo se i sa važnostima odnosa u obitelji, te uloga koje pojedino dijete preuzima prema redu rađanja: koja je uloga oca, uloga majke, uloga najstarijeg, srednjeg, pa najmlađeg djeteta… i zbog čega je zato bolje imati više djece!?

Emisiju poslušajte na linku:

Označeno u