Fra Ivan Dugandžić: Počnimo čitati Bibliju!

U Gospinoj školi molitve Biblija zauzima značajno mjesto.

Odgajajući župu za posebnu ulogu u svome planu, Gospa je naglasila povezanost čitanja Biblije i molitve u svakoj obitelji: "Danas vas pozivam da u svojim kućama svaki dan čitate Sveto Pismo. I neka bude na vidljivom mjestu, neka vas uvijek potiče da ga čitate i molite." (18.listopada 1984.)

Sličan poziv ponovila je u još sedam poruka od kojih je posebno snažna sljedeća: "...Pozivam vas da čitajući Sv.pismo obnovite molitvu u svojim obiteljima i doživljavate radost u susretu s Bogom, koji beskrajno ljubi sva stvorenja." (25. rujna 1999.)

Ako je Isus poruku spasenja nazvao radosnom viješću, razumljivo je da svaki trenutak s Bogom spasiteljem ostvaren čitanjem Svetoga pisma u čitatelju rađa radošću i mirom. Pogotovo to vrijedi za čitanje Novoga zavjeta. Ako vjerujemo da je Isus živo prisutan u riječi Evanđelja i ako s tom vjerom počnemo čitati blaženstva, osjetit ćemo sretno zajedništvo s njihovim prvim slušateljima. Ako se potrudimo njegove prispodobe čitati kao da se prvi put s njima susrećemo, vrlo ćemo brzo osjetiti kako nas osobno diraju i potiču na djelovanje. U vjerničku čitanju izvješća o njegovu opraštanju grijeha i ozdravljenju bolesnih osjetit ćemo snagu koja liječi naše današnje grijehe i bolesti, koja nas oslobađa neurednih spona i ovisnosti. Osjetit ćemo daje riječ Boćja doista živa i djelotvorna, da nas poziva na molitvu i ostvaruje živo zajedništvo Crkve kojamoli i slavi.

Više duhovnih poticaja čitajte OVDJE