Fra Ivo Rastočić: Gospi!

Majko, ruke sklopljene u molitvu suzne oči i lagani pomak usnama jesu upravo izvanjski znakovi da ti želim nešto reći.

Želim ti napisati pismo perom moga srca. I možda nije baš najbolji rukopis ili bolje rečeno srcopis i unatoč toj nesavršenosti želim pisati.

Želim ti pisati o mojoj obitelji jer ti si Majka otvorena životu. Obitelji koja nije savršena ali ipak ima upaljenu onu baklju života i dostojanstva.

Takva dostojanstvena obitelj jest ona u kojoj majka ima vremena za saslušati dijete. U kojoj majka odsjeva blagosti žene, koju samo majka ima, opominje ali i piše pisma koja su često ne napisana, a majci i Tebi su dobro znana i koja izlaze iz majčinskoga srca.

Takva dostojanstvena obitelj jest ona u kojoj je otac primjer čvrstoće, primjer zauzimanja i primjer radinosti. Takav otac gradi sebe u muževnosti i obitelj u ljubavi.

Želim ti pisati o Domovini tebi Kraljice Hrvata. Želim da žuljave ruke težaka i ribara mogu napisati najljepša pisma svojoj dragoj domovini. Želim da suzama obliveno lice majke i oca koji još uvijek traže svoje dijete budu obrisane i naplaćene plaćom najvećom. Želim da se ponos vrati na lica onih koji su u izlizanim trapericama s tvojom Krunicom oko vrata pobijedili. Želim ti pisati i o pozdravima našim kojih se ne smijemo stidjeti i o pjesmama našim starim i novim koje pjevaju o dostojanstvu i ponosu naroda moga. Kraljice naša izmoli mir i zajedništvo moga naroda!

Nadalje želim ti pisati o miru sa sobom i miru oko nas. Mir koji trebamo, mir koji molimo, mir koji samo Isus daje.

Gospe ženo, molim te za one koji će ovih dana stopama pradjedova krenut k tebi daj im snage na tome putu.

Gospe Majko daj nam čvrste i muževne očeve i blage i ženstvene majke koji će nas voditi putem primjera i odgovornosti.

Kada krećemo na put moramo imati cilj daj nam da po zagovoru tebe Majko za cilj našega puta odredimo mir.

Mir nam izmoli, Kraljice naša, da na miru gradimo zajedništvo našeg naroda.

Pišem ti ovo pismo kao zagovornici i odvjetnici moje obitelji i moga naroda. Da nas sve zagovaraš pred Sinom koji živi i kraljuje u sve vjeke vjekova!

Amen!

Fra Ivo Rastočić, u Splitu, pod okriljem Gospe od zdravlja, 13.08.2017.

Označeno u