Hodanje mladića i djevojke

"Jedan od glavnih elemenata za one koji hodaju dulje kao i za one koji hodaju kratko jest, uz već preporučeno, da mole i pristupaju često sakramentu ispovijedi i pričesti.

Čistoća se čuva izbjegavanjem svih bestidnosti kao što su; bestidni filmovi, knjige i časopisi, moda i slično. Najteži je problem s maštom. Mašta ne može ostati prazna. Nju moramo ispuniti čistim slikama. zato je vrlo dobra pomoć molitva krunice, jer se po krunici kao na filmu odvija Marijin i Isusov život, te se tako mašta hrani svetim i čistim slikama.

Zato navalu bestidnih slika možemo najbolje suzbiti da ih eliminiramo svetim slikama koje će ispuniti našu maštu. Treba promijeniti film. Duga kršćanska tradicija nam govori da ostajemo čisti samo uz uvjet da izbjegavamo nečiste prigode. Sigurno je, ako se izlažemo grešnim prigodama, da ćemo pasti, te ne postajemo jači nego slabiji. Mnogi roditelji dopuštaju kćerima da idu na ljetovanje s mladićima. To je guranje vlastitog djeteta u propast. Kršćanski roditelji neće niti sinu odobriti da ide s djevojkom na ljetovanje, jer i on mora biti čist i nevin. Isti moral vrijedi za mladića kao i za djevojku."

Fra Vjekoslav Frkin