Izjave Ivana Pavla II. o Međugorju

Ove izjave nisu ovjerene papinim pečatom i potpisom, ali su nam prenešene preko svjedoka kojima se može vjerovati. Stoga ih, ipak, uvrštavamo u "Dokumente".

1. Papa je rekao vidjelici Mirjani Dragičević- Soldo u jednom privatnom razgovoru: "Da nisam papa, već bih bio u Međugorju i ispovjedao bih". (1987).

2. Msgr. Maurillo Krieger, prijašnji biskup Florianopolisa (Brazil) bio je u Međugorju četiri puta. Prvi put 1986. On piše: "1988. bio sam s 8 drugih biskupa i 33 svećenika na duhovnoj obnovi u Vatikanu. Papa je znao da poslije ove obnove mnogi od nas idu u Međugorje. Prije nego što smo otišli iz Rima, nakon privatne mise s Papom, on je, a da ga nitko nije ništa pitao, rekao: "Molite za mene u Međugorju". Rekao sam Papi drugom zgodom: "Idem u Međugorje četvrti put". Papa se malo sabrao i rekao: "Međugorje, Međugorje. To je duhovno središte svijeta." Isti dan sam razgovarao s drugim brazilijanskim biskupima s Papom za vrijeme ručka i rekao sam mu: "Svetosti, mogu li reći vidiocima iz Međugorja da im vi šaljete svoj blagoslov"? On je odgovorio: "Da, da, i zagrlio me."

3. Skupini liječnika, koji brane posebno dostojanstvo nerođenoga života, 1. kolovoza 1989. Papa je rekao: "Da, danas je svijet izgubio smisao nadnaravnoga. U Međugorju se mnogi tražili i našli ovaj smisao u molitvi, postu i ispovjedi."

4. Korejski katolički tjednik ("Katoličke novine") objavio je 11. studenog 1990. slijedeći članak, što ga je napisao predsjednik korejske biskupske komisije msgr. Angelo Kim: "Pri kraju posljednje Biskupske sinode u Rimu, korejski biskupi bili su pozvani na objed kod Pape. Msgr Kim tom se prigodom obratio Papi riječima: "Zahvaljujući vama, Poljska je oslobođena od komunizma." A Papa je na to uzvratio: "Nisam to ja učinio. To je djelo Djevice Marije, kako je ona to obznanila u fatimi i Međugorju." A nadbiskup Kwanyju-a potom reče: "U Koreji, u gradu Nadju, postoji Djevica koja plače:". A Papa će : "...Ima biskupa, kao u Jugoslaviji, koji su protiv...ali treba gledati i mnoštvo puka koje to jamči, pa brojna obraćenja... sve je to na smjeru Evanđelja; sve te čimbenike treba ozbiljno proučiti."Spomenuti list donosi na sve to slijedeći osvrt: "To nije odluka Crkve. To je jedna naznaka, u osobno ime zajedničkog nam Oca. Ne pretjerujući u tome, to se ne smije prezreti..."

5. Nadbiskup Kwangju mu je rekao: "U Koreji, u gradu Nađu, Gospa plače..." Papa mu je odgovorio: "... Ima biskupa, kao u Jugoslaviji, koji su protiv..., ali treba gledati na mnoštvo ljudi koji odgovaraju pozivu, brojna obraćenja... Sve je to na crti Evanđelja, sve ove činjenice se moraju ozbiljno proučiti." L'Homme Nouveau, 3. veljače 1991.)

6. Papa je rekao fra Jozi Zovki 20. srpnja 1992.: "Brinite se za Međugorje, čuvajte Međugorje, ne umarajte se, ustrajte. Hrabro, ja sam s vama. Branite, slijedite Međugorje."

7. Nadbiskup Paraguaya, msgr. Felipe Santiago Benetez, u studenom 1994. pitao je Svetog Oca Papu je li ispravno dati odobrenje da se vjernici okupe u duhu Međugorja, pogotovo sa svećenikom iz Međugorja. Sveti Otac je odgovorio: "Odobri sve što se odnosi na Međugorje".

8. U neslužbenom dijelu susreta Pape Ivana Pavla II. i hrvatskog državnog i crkvenog izaslanstva održanog u Rimu 7. travnja 1995., Sveti Otac je između ostaloga rekao i to da postoji mogućnost njegova ponovnog posjeta Hrvatskoj. Pritom je spomenuo mogućnost dolaska u Split, te u marijanska svetišta Mariju Bistricu i u Međugorje. (Slobodna Dalmacija, 8. travnja 1995., str. 3.)