Koliko dugo traje boravak u čistilištu?

Dobra je vijest da je čistilište samo privremeno, priprema koja vodi izravno u raj.

Ako nakon smrti odemo u čistilište, koliko ćemo dugo tamo biti? Katolička Crkva umjereno govori o zadnjem stanju priprave koje vodi u vječni život na nebu, piše Aleteia.

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava: 'To konačno čišćenje izabranih, koje se posve razlikuje od kazne osuđenih, Crkva naziva čistilištem. Što se tiče nekih lakih pogrešaka, treba vjerovati da prije općeg suda postoji čistilišna vatra, prema onome što potvrđuje Onaj koji je Istina, govoreći da onome tko izgovori hulu protiv Duha Svetoga neće biti oproštena ni na ovom ni u budućem svijetu (Mt 12,32). Prema toj pouci možemo zaključiti da se neke pogreške mogu oprostiti na ovom svijetu, a neke druge u budućem svijetu.' (KKC 1031).

Nadalje, svaki grijeh, pa i laki, povlači sa sobom nezdravu privrženost uz stvorenja, koju treba čistiti bilo na ovoj zemlji bilo poslije smrti u stanju zvanom čistilište (KKC 1472).

Crkva ne govori koliko 'vremena' traje boravak u tom mjestu pročišćenja. S jedne strane, ako se govori o vremenu provedenom u čistilištu, važno je što mislimo pod 'vremenom'. U tradiciji, čistilište je ono što donosi vremenitu kaznu zbog naših osobnih grijeha. Možemo reći da čistilište ima 'vremena' u smislu da duše započinju i završavaju razdoblja razgraničenog pročišćenja. Međutim, to, koliko znamo, nije način na koji mjerimo vrijeme u ovom zemaljskom životu.

Drugo je mišljenje da je čistilište različito za sve. Bog, kao pravedni Sudac, čini 'kaznu' prema našoj privrženosti grijehu. Svaka će osoba imati različitu privrženost u trenutku smrti, pa će tako i njezino iskustvo čišćenja biti vrlo različito. Neki ljudi mogu provesti 'minute' u čistilištu, dok bi drugi mogli biti tu 'godinama'. Iz tog razloga ne postoji način da se općenito 'vremensko' razdoblje dodijeli prebivalištu osobe u čistilištu.

Ono što je istina i važno jest da čistilište nije vječno. Etienne Binet u svom djelu o čistilištu kaže da sa sigurnošću ti bolovi nisu vječni; inače to ne bi bilo čistilište, već sam pakao: jer u ovome se uglavnom nalazi razlika između pakla i čistilišta, da boli čistilišta traju neko vrijeme; a one iz pakla cijelu vječnost.

Na kraju vremena, kad Gospodin Isus ponovno dođe, čistilište će prestati postojati, jer će se sve duše unutar njega očistiti i njegova će svrha biti dovršena. Sve duše u čistilištu ući će u nebo i, kad to učine, čistilišta više ne će biti. Stoga, ako ikada uđete u čistilište, radujte se jer možete ići samo prema raju!