Križ i trpljenje - zašto i kako?

Trpljenje spada među temeljna ljudska pitanja koja najviše vape za odgovorom.

Nijedan odgovor, međutim, ne može biti zadovoljavajući jer nijedan ne otklanja trpljenje.

"Uvjeren sam" piše fra Slavko, "da se moramo pomiriti s činjenicom da tajna zla i tajna trpljenja ljudskom razumu ipak ostaju nedokučive." Ni Krist nije dokinuo tu tajnu. "Trpljenje ostaje tajna i onda kad o njemu razmišljamo pred križem Gospodinovim. Iako radosno slavimo križ i pobjedne mu pjesme pjevamo, on ostaje vječni upitnik, vječna tajna."

Fra Slavkov je stav da ne moramo sve saznati niti dobiti odgovore na sve nejasnoće. I tajnu, i nejasnoću trpljenja križa trebamoprihvatiti i vjerovati Isusu.

Fra Slavko navodi tri različita odgovora na pitanje o trpljenju koja proizlaze iz tri različita stava prema životu općenito:

*utopistički stav-obećanje da će jednom doći novo vrijeme kada će trpljenja potpuno nestati;

*fatalistički stav-stoički pristup trpljenju kao nečemu štomora biti i što se, jednostavno, mora podnijeti;

*stav prihvaćanja-kršćanski stav prema kojemu se križ mora prihvatiti kako bi se pretvorio u čovjekovo dobro i bio na Božju slavu.

Fra Slavko komentira sva tri pristupa trpljenju. Najprije, o utopistima kaže: "Oni koji obećavaju čovjeku opet raj na zemlji ipak su samo lažni proroci koji čovjeka u njegovu trpljenju zavaravaju."

O fatalistima misli sljedeće: "Pasivan odnos prema križu i trpljenju, uvjerenje da se ionako ništa ne može učiniti za promjenu sudbine svijeta prelazi u tzv. fatalizam, predaje se usudu i nosi svoju osuđenost bez uzrujavanja, stoički."

O kršćanskom stavu prema trpljenju fra Slavko kaže: "To je aktivan odnos prema patnji i stradanju. Kršćanstvo naime, ne obećava čovjeku da će ga osloboditi križa i stradanja, ali ga upućuje na Kristov primjer: Križ treba prihvatiti s ljubavlju i nositi, te pretvoriti sebi na dobro i Bogu na slavu."

Glasnik mira

Označeno u