Mame pitaju, don Damir odgovara: Kako bi trebala izgledati obiteljska molitva

Mame pitaju, don Damir odgovara: Ovako treba izgledati obiteljska molitva

Povodom Majčinog dana objavljena je nova epizoda video serijala Mame pitaju u kojem stručnjaci u radu s djecom i mladima odgovaraju na pitanja i odgojne dileme majki.

U novoj epizodi don Damir Stojić, salezijanac, odgovara na pitanje majke Mislave o obiteljskoj molitvi. Molitva je jedan od najljepših načina zajedničkog provođenja obiteljskog vremena, no roditelji znaju da je malu djecu često teško pridobiti da provedu vrijeme u molitvi.

Don Damir odgovara što roditelji mogu očekivati od djece za vrijeme molitve s obzirom na njihovu dob, gdje moliti i kako se djeca trebaju ponašati.

„Teško je očekivati da će djece od 3,4 godine sjediti mirno i moliti krunicu, to je jako teško“, ističe don Damir te govori da je jako važno da muž i žena mole odvojeno i da svatko ima odvojen molitveni život kako bi njihova zajednička obiteljska molitva bila bogatija. Dijete treba vidjeti da njegovi roditelji prakticiraju molitvu, da to žive, i onda će shvatiti da je molitva važna. Što se tiče oblika obiteljske molitve, don Damir ističe da je važno krenuti od osnovnih stvari. Treba steći naviku molitve prije i poslije jela, prije spavanja i prije odlaska u školu. „Dijete treba znati da Boga trebamo uvesti u svoj svakodnevni život“, kaže don Damir.

Zatim navodi kako oblik molitve mogu izabrati i sami ukućani. Hoće li to biti krunica, Anđeo čuvari mili ili neka druga molitva, ostaje na obitelji da odluče.

Jer najvažnije od svega je, kako ističe don Damir, da se Boga moli.

Cijeli video u kojem don Damir daje još savjeta za obiteljsku molitvu i u kojem donosi i vlastito svjedočanstvo iz vlastitog djetinjstva možete pogledati u nastavku.

Mame pitaju novi je serijal kojim Salesiana nastoji dati putokaz u odgoju. Novi video očekuje vas na YouTube kanalu Salesiane svake nedjelje u 20 sati. Uz Mame pitaju, Salesiana organizira i Odgojne večeri i izdaje odgojne knjige.