»Marija je bila prva misionarka ljubavi«

Majka Terezija rado je hodočastila u marijanska svetišta, a posjetila je i Mariju Bistricu 1986. godine na poziv tadašnjega nadbiskupa kardinala Franje.

Kada je još uvijek mlada zajednica misionarka ljubavi 1952. narasla da gornji kat kuće Gomesovih nije bio dovoljno prostran, bl. Majka Terezija našla je novu kuću za 85 000 rupija, no kako nisu imale novca, sestre su odlučile krunicama »jurišati« na nebo kako bi dobile kuću. »Obećala sam Gospi 85 000 molitava 'Spomeni se'. Okupile smo svu našu siromašnu djecu i sve ljude i naučile ih izgovarati«, kazala je bl. Majka Terezija. »Ona 'je najljepša jer ona, od svih stvorenja, najsavršenije odražava Boga'. Ona je stvorenje, a ipak najsličnija Stvoritelju. Od svih ljudskih bića Marija najviše nalikuje Bogu. Marija je Kraljica neba i zemlje, posrednica svih milosti. Sve milosti koje ste primile, primate ili ćete primiti dolaze samo po Mariji. Mislim da ni jedna od vas nije shvatila najljepši dio poslanja naše družbe. Družba je posvećena Prečistomu Srcu Marijinu, Uzroku naše radosti i Kraljici svijeta«, to je tek mali dio misli blaženice Majke Terezije o Blaženoj Djevici Mariji, koje otkrivaju prirodu njezina odnosa s Majkom Božjom. Ispod njezina redovničkoga sarija obrubljenoga marijanskom plavom bojom nutarnje raspoloženje također je bilo okrenuto prema marijanskoj duhovnosti, dapače bl. Majka Terezija doživjela je blizinu Blažene Djevice Marije u mističnim duhovnim iskustvima. Iako je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i euharistijska usmjerenost bila središte njezina života, brojne riječi i djela svjedoče i o okrenutosti prema Blaženoj Djevici Mariji. S Marijom do Isusa - to je bilo načelo kojim se u svakodnevnom poslanju i služenju vodila bl. Majka Terezija, a ni duhovna tama ni suhoća tijekom više desetljeća života nisu je obeshrabrili da nastavi trajno pomagati najsiromašnijima među siromašnima.

Prionite uz krunicu

Sestre koje su imale priliku živjeti i susretati bl. Majku Tereziju svjedoče o njezinoj velikoj ljubavi koju je gajila prema molitvi krunice. Potvrdila je to i s. Tarcilla iz zagrebačkoga samostana Misionarka ljubavi koja ju je često vidjela da moli krunicu, ali kada nije molila krunicu, držala ju je u rukama i njezina zrnca premetala po svojim prstima. Majka Terezija smatrala je krunicu jednostavnim, ali snažnim sredstvom življenja u jedinstvu s Marijom. Tako u tumačenju prvih konstitucija stoji: »Učili su nas voljeti i moliti krunicu s velikom pobožnošću; ostanimo nadasve vjerne toj svojoj prvoj ljubavi - jer će nas približiti Nebeskoj Majci. Naše pravilo od nas traži da nikada ne idemo u sirotinjske četvrti a da prethodno ne izmolimo pohvale Majci; radi toga krunicu moramo moliti na ulicama i u mračnim rupama sirotinjskih četvrti. Prionite uz krunicu kao što se bršljan drži stabla jer bez naše Majke ne možemo opstati.«

Svetičine misli o Mariji

- Marija je naučila Isusa hodati, govoriti, kupala ga je svakoga dana, naučila ga je kako držati žlicu, držala ga je za ruke dok je činio prve korake. Zaboravljamo to. Budimo to malo dijete u njezinim rukama.
- Idem li sa živom željom u sirotinjske četvrti? Gospa je pohitila Elizabeti zato što ju je ljubila. Mi također moramo pohititi siromasima poput Gospe.
- Nitko se nije naučio poniznosti više od Marije, njegove Majke. Trebamo Gospu da nam zadobije milost poniznosti. Privijte se k njoj: »Budi mi majka sada.«

Nutarnje duhovno iskustvo

Privrženost prema Blaženoj Djevici Mariji razvijala se još od djetinjstva, kada je mala Gonxha Bojaxhiu, zahvaljujući pobožnim roditeljima, među brojnim aktivnostima u kojima je sudjelovala u župi koju su vodili hrvatski isusovci bila i članica Bratovštine Naše Gospe, a redovito se pridruživala hodočašćima u svetište Gospe Letničke. Tijekom tih je godina odrastanja i mladenaštva Gonxha rasla u dubokoj ljubavi prema Kristu i odanosti Djevici Mariji, a i kasniji je život u redovničkoj zajednici loretinskih sestara te prvotno misijsko djelovanje bilo povezano uz Mariju. Naime podučavala je djecu u školi koja je nosila ime Blažene Djevice Marije, a 1944. godine postala je i ravnateljicom te institucije u Bengalu.