Mir se ostvaruje u obitelji

Od početka ukazanja jasno je da Gospa pod mirom podrazumijeva dar od Boga koji treba izmoliti.

Iako je većina poziva na molitvu za mir upućena svakom pojedincu, Gospa nije zaboravila više puta istaknuti obitelj kao mjesto ostvarenja mira. Posebno snažno djeluje poruka upućena na početku rata: Draga djeco, ne zaboravite da je ovo milost koju mnogo ljudi ne shvaća i ne prihvaća. Zato vi koji ste rekli da ste moji tražite moju pomoć, dajte sve od sebe. Najprije dajte svoju ljubav i primjer svojim obiteljima. Vi kažete da je Božić obiteljski blagdan. Stoga, draga djeco, stavite Boga u svojim obiteljima na prvo mjesto da bi vam on dao mir i da bi vas zaštitio. Ne samo od rata, nego da vas i u miru štiti od svake sotonske napasti (25. prosinca 1991.). Odmah sljedeća poruka bila je poziv na obnovu molitve u vašim obiteljima da tako svaka obitelj postane radost mom sinu Isusu (25. siječnja 1992.).

Dok čovjek bez Boga misli da je moguć mir u svijetu, koji bi morali stvoriti i jamčiti političari i moćnici, i da o tome miru ovisi i spokoj pojedinca i obitelji, Gospa nas uči nečemu posve suprotnom. Samo mir pojedinca ostvaren s Bogom i potom mir članova obitelji međusobno može biti kamen koji će biti ugrađen u temelje svjetskoga mira. Stoga svakom zalaganju za svjetski mir mora prethoditi usrdna molitva Bogu od koga on dolazi. Zato Gospa u jeku rata snažno poziva: Draga djeco! Danas vas kao nikad pozivam da molite za mir, mir u vašim srcima, mir u vašim obiteljima i mir u cijelome svijetu, jer sotona želi rat, želi nemir, želi srušiti sve što je dobro. Zato, draga djeco, molite, molite, molite! (25. ožujka 1993.).

I sljedećih godina Gospa je u više navrata istaknula tu sudbinsku povezanost mira što ga pojedinac po molitvi ostvaruje u svome srcu, mira što ga ostvaruje obitelj svojom obiteljskom
molitvom, s mirom za kojim čezne čitavi svijet. Da bi svaka obitelj u međugorskoj župi bila trajno svjesna svoje odgovornosti u tom smislu, Gospa uvijek iznova snažno naglašava kako pravi mir može biti samo plod molitve: Draga djeco! Danas vas pozivam na molitvu. Neka vam molitva bude život. Jedna obitelj ne može reći da je u miru, ako ne moli. Zato nek vaše jutro počinje jutarnjom molitvom, a večer završava zahvalom (25. kolovoza1995.).