MIRKO HRKAČ: Ne trebamo gledati ono što ne možemo, trebamo se usmjeriti na ono što možemo

Zdravi ljudi često zaborave kako svuda oko nas žive osobe koje imaju zdravstvenih problema s očima, bilo da su slabovidne ili, nažalost, potpuno slijepe. Upravo zato je jedan dan u godini, 15. listopada, proglašen Međunarodnim danom bijeloga štapa, to jest kao vrijeme kada se posebno prisjećamo onih koji su rođenjem ili pod nesretnim okolnostima uskraćeni za blagodati vida.

Tim povodom smo u emisiji PUT SRCA ugostili Mirka Hrkača, osnivača zaklade Čujem, vjerujem, vidim sa sjedištem u Zagrebu.

Mirko Hrkač u petoj godini života obolio je od dijabetesa, a 2001. godine u 29. godini života kao posljedica dijabetesa ostao je bez vida. Hrabro je prihvatio novi način života, oslanjajući se na Blaženu Djevicu Mariju i crpeći snagu moleći Gospinu krunicu.  

Nakon jednog hodočašća u Međugorje dobio je poticaj da pomogne ljudima koji su u situaciji kao on. Pitao se, ali Bože kako, što učiniti. Nakon nekog vremena dobio je poticaj upisati Teološki fakultet. Na završetku teološkog studija, pri pisanju diplomske radnje koja je bilo o Blaženoj Djevici Mariji, čitao je Gospine poruke iz Međugorja. U jednoj od poruka Gospa poziva da čitamo Bibliju.

Draga djeco! Danas vas pozivam da u svojim kućama svaki dan čitate Bibliju. I neka bude na vidljivom mjestu, da vas uvijek potiče da je čitate i da molite. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!” Poruka, 18. listopad 1984.

U njemu se rodila želja da omogući i slijepim ljudima da mogu kao svi ostali slušati i tražiti pojedine dijelove koje žele slušati iz Biblije. Bog je uslišio njegove molitve i okružio ga divnim ljudima koji su mu pomogli u projektu nastanka Zvučne Biblije. Iz tog projekta razvila se i Zaklada Čujem, vjerujem, vidim. Svrha Zaklade je pružanje pomoći djeci, mladima i studentima s invaliditetom u obrazovanju i omogućavanje pristupa literaturi duhovnog i drugog sadržaja slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak.

S kojim se izazovima Mirko susreo nakon ostanka bez vida, kojim projektima se Zaklada danas bavi i kakav je osjećaj pomagati drugima, poslušajte u emisiji PUT SRCA koju uređuje i vodi Paula Tomić.