Molim vas da prestanete odlaziti sa mise odmah nakon pričesti!

Gotovo ste sigurno svjedočili tome. To je problem u gotovo svim katoličkim župama na kojima sam bio: neki će katolici prisustvovati misi, primati pričest ... i odmah nakon otići s mise prije nego što bude gotova, piše Churchpop.

Molim vas te prestanete to raditi! Misa je "izvor i vrhunac svega kršćanskog života." (KKC 1324)

"Euharistija primjereno označuje i čudesno ostvaruje zajedništvo života s Bogom i jedinstvo Božjeg naroda, na čemu se temelji sama Crkva. U njoj jest vrhunac kako djelovanja kojim Bog u Kristu posvećuje svijet, tako i bogoštovlja koje ljudi iskazuju Kristu i po njemu Ocu u Duhu Svetom." (KKC1325)

Euharistija je sam Isus Krist, potpuno i živo, tijelom i krvlju, dušom i božanstvom potpuno prisutan. Misa je 'najvažnija stvar' koju imamo svaki tjedan! Od posebne je važnosti shvatiti, misa je jedna. To je jedna velika i duga molitva. Da, postoje dijelovi, ali svi idu zajedno, a "odlazak na misu" znači proći sve njene etape. Nismo pozvani da jednostavno "primimo pričest" i odemo. Time nije završila. Zahvaljivanje Isusu nakon primanja pričesti, popričesne molitve i blagoslov su svi bitni dijelovi mise! "Ali što ako imam stvarno dobar razlog da odem s mise prije nego završi?" Naravno, ako imate dobar razlog da odete prije kraja, možete otići ranije jer možda je došlo do hitne situacije. Ali to nije razlog zašto velika većina katolika odlaze s mise prije nego li završi. Odlaze ranije jer im je to postala navika. Prime Isusa u Euharistiji, misle da je time sve gotovo i odu ranije kako bi izbjegli gužvu prilikom izlaska ostalih vjernika iz crkve. Nikad im nitko nije rekao da to nije u redu i objasnio zašto to nije ispravno...dakle, zašto bi prestali tako se ponašati i dalje Moramo prestati tolerirati ovu vrstu duhovne osrednjosti. Misa je važna, a ako želite biti katolici, Crkva od nas traži da prisustvujemo misi svake nedjelje (ili subotom uvečer) i zapovjedne blagdane. To znači da postoji vrlo dobar razlog, doći na vrijeme i ostati do samog kraja mise. Ako to niste voljni, onda jednostavno niste katolik koji savjesno obavlja svoju dužnost (u tom slučaju, pokajte se!). Obavezni smo pohađati misu, što znači prisustvovati svm njenim dijelovima, osim ako nemamo jako dobar razlog. Zaključak je sljedeći: kad odemo na misu, to znači ostati na njoj do samog kraja. Ako ste već navikli ranije odlaziti, zaustavite se i budite (ostanite) cijeli u njoj. Jer Bog je vrijedan toga!

Prevela Erika Radovic/medjugorje-info.com

Označeno u