MOLITVENI LANCI, EKSPRESNE MOLITVE I PRAZNOVJERJA Don Damir Stojić objasnio

Na web stranici studentskog pastorala vjernica je pitala imaju li smisla 'molitveni lanci'?. Na pitanje joj je dao odgovor don Damir Stojić.

Već drugi put sam u katedrali nasla papirić s ovom porukom: Jedan zavjet Presvetom Srcu Isusovom! Neka Presveto Srce Isusovo bude u cijelome svijetu hvaljeno, slavljeno, ljubljeno i blagoslivljano danas i u sve vijeke vjekova. AmenIzrecite ovu molitvu 6 puta dnevno kroz 9 dana i ostavite jedan njezin prijepis u crkvi svakog dana. Vaše će molitve biti uslišane ma kako beznadno izgledalo. Ovu molitvu preporucila je nasa Gospa od Fatime.

Znam da ne postoji magican nacin ekspresnog ispunjavanja zelja i molitava, tako da koliko god je ovo lijepo nekako mi nema smisla. Ne znam...pošto je nadjeno u crkvi, dobiva na vaznosti. Da li ste se mozda vec susreli s time? Anita Odgovor don Damira prenosimo u cijelosti: Draga Anita, To što je nešto pronađeno u Crkvi ne znači da dobiva na važnosti. Bilo tko od posjetitelja crkve ima priliku ostaviti papir na klupi. Ne bih se čudio ni da je ovaj ostavila neka osoba u dobroj vjeri, ali on svojim sadržajem doista ne potiče vjeru nego je posve praznovjeran.

To je iz razloga što molitvu shvaća kao način "prisile", tj. automatskog ispunjavanja. Kršćanska molitva to zasigurno nije. Još problematičnija stvar je to što taj navodni zavjet sadrži i dio koji zahtjeva ostavljanje jednog prijepisa u Crkvi, pa je tako jedan primjerak došao i do tebe.

Vrlo je vjerojatno da se ljudi priklanjaju ovim savjetima iz straha ili iz želje za brzim ostvarenjem nečega za što su molili, ali  ni strah ni nagrada ne smiju biti motivacija za naš odnos s Bogom. On se treba temeljiti prvenstvena na pouzdanju i ljubavi. Preporučio bih ti da ubuduće jednostavno baciš ovakve stvari i da ljudima koji se s njima susreću obrazložiš zašto su pogrešni. Šaljem ti linkove na dio Katekizma Katoličke Crkve koji govori o molitvi. Vjerujem da će ti biti zanimljiv i koristan:

http://www.hbk.hr/katekizam/iv/21-pre1.html#RTFToC1

http://www.hbk.hr/katekizam/iv/22-pre1.html#RTFToC1