Nasljeduj svetog Josipa

“Sveti Josip je bio običan čovjek na kojeg se Bog oslonio kako bi učinio velike stvari. On je učinio upravo ono što je Gospodin tražio od njega, u svakom trenutku svog života.” – Sv. Josemaria Escriva

Sveti Josip bi trebao biti uzor svakom čovjeku, pogotovo muškarcu.

No, neki bi rekli da vrlo malo znamo o njemu! Kako možemo slijediti čovjeka kojeg jedva poznajemo? Zapravo, znamo više o sv. Josipu nego što možda mislite. Ovdje su tri odlike sv. Josipa koje možemo slijediti.

1 . Sveti Josip je bio pravedan čovjek:
Sveto pismo se odnosi prema Josipu kao “pravednom” čovjeku (Mt 1,19). Drugim riječima, on je bio pobožan Židov koji je ispunjavao dvije najveće zapovijedi- ljubio je Jahvu, Boga svoga svim srcem svojim i svom snagom svojom; i ljubio je bližnjega svoga kao samoga sebe. On je također bio čovjek molitve koji je poznavao Psalme i Mojsijev zakon iznutra i izvana, i kao i svi pobožni Židovi, molio je najmanje tri puta dnevno. On je činio sve što je bilo potrebno služeći  poniznim srcem, a ne radi održavanja zakona. Za razliku od farizeja, on je razumio ne samo slovo, nego i duh zakona.

Kao katolici, možemo slijediti Svetog Josipa stavljajući Boga na prvo mjesto u našem životu i nesebično ljubeći svoga bližnjega. Možemo vršiti zapovijedi Svete Majke Crkve, bez gunđanja i žaljenja jer između ostalog, zakon Crkve je nevjerojatno lako ispuniti, pogotovo u usporedbi s Mojsijevim zakonom. Trebamo biti ljudi molitve; čitati Sveto pismo i posvećivati se molitvom svaki dan.

2 . Sveti Josip je volio Isusa:
Josipu je povjerena skrb nad Isusom, Sinom Božjim. Iako je to bila nevjerojatna misao, njegovi susreti s Isusom bili su kao i oni kod svakog normalnog oca. Držao je Isusa s ljubavlju u staji u Betlehemu. On mu je pomogao da nauči hodati. Kad bi Isus bio ozlijeđen (poput svih ostalih dječaka), on bi ga tješio. Molili su zajedno, razgovarali i proveli su mnoge sate zajedno, marljivo radeći svojim rukama.

Ukratko, Sveti Josip je imao duboku očinsku ljubav prema Isusu. Ako ste ikada imali djecu, znate o kakvoj ljubavi pričam. I znate što? Isus je volio Svetoga Josipa, i tebe i mene sa svim intenzitetom Božanske Ljubavi. Mi možemo slijediti Svetoga Josipu ljubeći Isusa gorljivo i dajući svoj život za Njega .

3. Sveti Josip je volio Mariju:
Zamislite da ste u braku sa savršenom ženom. Josip je mogao, sa potpunom iskrenošću reći, “Moja žena je kraljica svemira”. U nekom smislu, to mora da je najponizniji zadatak ikad povjeren jednom čovjeku. U drugom smislu, međutim, Josip je predano volio Mariju kao svoju suprugu- jer to je upravo ono što je ona bila. On bi umro da zaštiti njezinu čast. Kad je bila izvan sebe, on ju je tješio. Kad je bila umorna, oslonila bi se na njega. On ju je strpljivo slušao, i radio je prekovremeno samo za nju. Bio je najbolji suprug najvećoj ženi koja je ikada živjela.

Svaki čovjek bi trebao imati pobožnost prema Mariji. Ona je naša majka i naša kraljica. Trebali bi je voljeti, štititi njezinu čast i predati joj se u potpunosti baš poput Svetog Josipa.

Sveti Josip je bio izuzetan čovjek, glava Svete Obitelji. Iako su i Isus i Marija bili bezgrešni, oboje su bili poslušni Josipu. On je imao najteži posao na planeti i izvršio ga je savršeno. On ima posebno mjesto u Raju i posebno mjesto u srcima Isusa i Marije.

On je i zaštitnik opće Crkve i jedan od najmoćnijih zagovornika među svetcima. Ako ste u nevolji, ako ste u iskušenju, ako trebate bilo što; okrenuti se svetom Josipu za pomoć.

Ako želite još više informacija o pobožnosti prema Sv. Josipu, dobro mjesto za početak je enciklika Lava XIII.- o pobožnosti prema svetom Josipu, Quamquam Pluries.

Quovadiscroatia.com (izvor: The Catholic Gentleman )