Obiteljska molitva i čitanje Svetoga pisma

Uz brojne i različite pozive i poticaje kojima Gospa želi odgojiti župu za poslanje koje joj je namijenila, na prvome je mjestu obiteljska molitva.

Obitelj je prvi put spomenuta u devetnici pred svetkovinu Duhova: Draga djeco! Večeras vam želim reći da u danima ove devetnice molite za izljev Duha Svetoga na vaše obitelji i na vašu župu (2. lipnja 1984.). Ta poruka nekako nam spontano doziva u sjećanje onu novozavjetnu scenu kada zajednica Isusovih učenika, okupljena oko njegove Majke, u molitvi čeka dolazak Duha Svetoga (usp. Dj 1,12-14).

Samo nekoliko mjeseci poslije Gospa želi sve obitelji u župi još jače uključiti u ostvarenje svojih planova, pozivajući ih na molitvu, i to posve konkretnu: Draga djeco! Pripomogli ste mi svojom molitvom, da se ostvare moji planovi. Molite dalje, da se ostvare planovi u potpunosti. Molim obitelji župe, da mole obiteljsku krunicu (27. rujna 1984.). Otada je krunica nezaobilazna molitva u mnogim međugorskim obiteljima, a one druge još uvijek Gospi duguju svoj odgovor.

Sljedeća Gospina molba upućena obiteljima vezana je uz mjesto i ulogu Svetoga pisma u njima: Draga djeco! Danas vas pozivam da u svojim kućama svaki dan čitate Bibliju i nek bude na vidljivu mjestu da vas uvijek potiče da je čitate i da molite (18. listopada 1984.). Dakle, nije riječ o bilo kakvom čitanju Biblije, nego o vjerničkom, duhovnom, o onom koje izravno vodi u molitvu. Poštujući godišnji ciklus rada u ljetnim i odmora u zimskim mjesecima, Gospa dva tjedna potom podsjeća kako bi zimsko vrijeme, kad prestaju poljski radovi, trebalo više iskoristiti za obiteljsku molitvu: Draga djeco! Danas vas pozivam na obnovu molitve u vašim kućama. Prestali su radovi. Sad se posvetite molitvi. Nek molitva bude na prvom mjestu u vašim obiteljima (1. studenoga 1984.).

Ova poruka otkriva još nešto značajno glede Gospina poziva na molitvu. Iako je poziv na molitvu, posebice osobnu, vrlo čest, ona ne uvodi nikakve nove molitve, već želi oživjeti svima poznatu, ali u međuvremenu zamrlu molitvu. Konkretno u ovoj poruci riječ je o „obnovi“ obiteljske molitve, što će u povezanosti s pozivom na čitanje Svetoga pisma u obitelji u stanovitim vremenskim razmacima biti tema većeg broja kasnijih poruka.

Posebno snažno djeluje poruka kojom Gospa župu podsjeća na početke i oduševljenje koje je tada vladalo: Draga djeco! Danas vas pozivam da se približite mome Bezgrješnom srcu. Pozivam sve da u svojim obiteljima obnovite žar prvih dana, kad sam vas pozvala na post, molitvu i obraćenje. Dječice, prihvaćali ste moje poruke otvorena srca, iako niste znali što je molitva (25. listopada 1998.). Poruka sadrži lagan prigovor u smislu: oduševljenje je tada nadoknađivalo vaše loše znanje o molitvi; u međuvremenu ste puno čuli i saznali o molitvi, a nestalo je oduševljenja, obnovite ga!

Označeno u