Plodovi Međugorja

Treba početi od nas samih. Večernji međugorski program, koji je posebni znak međugorske poruke, a sastoji se od pripreme za Misu, Misnog slavlja i molitava nakon Mise, te euharistijsko klanjanje, molitve pred križem, izlasci na Podbrdo i Križevac, prvi su duhovni plodovi.

Proširili su se po cijelom svijetu. To je nekako i raspoznajni znak na duhovnoj razini. Najprepoznatljivije poruke su se dogodile na molitvenoj razini. Mnoštvo ljudi je počelo moliti. Tu sve počinje. Tko ne odgovori na poziv molitve, ništa se ne može dalje dogoditi. Mnogi su postali barem svjesni da treba i postiti. To su dva temeljna odgovora. Nisam mogao vjerovati da se tako malo moli dok nisam počeo susretati, s jedne strane Gospine pozive i s druge strane ljude koji počinju shvaćati da treba moliti. Kad se počne moliti i postiti, mogu se druge stvari događati.

Do promjene može jedino doći kad se prihvati hod s Marijom, Kraljicom Mira. Ovdje se radi o školi. Može se naučiti ako se uči. Molitva, kao susret s Bogom, uvjet je blagotvorne promjene. To je najveća milost koju Bog ovdje daje po Mariji: Mnogi su počeli moliti i dobili su želju za molitvom. Kao što su hrana i piće uvjet za naš fizički život, tako je molitva uvjet za duhovni život. Mnogi su duhovno mrtvi. Milost koju nam Bog nudi po Mariji se upravo može usporediti s duhovnim buđenjem. Tko je probuđen, ako odmah ne ustane, vrlo lako ga opet prevari san. Da bismo se mogli probuditi, trebao je posebni zahvat, a da bismo ostali budni, trebamo surađivati. Isto kao i u običnom životu, kad je čovjek u brzini, treba mu mnogo više vremena i jake kočnice da se zaustavi.

Današnji čovjek je u velikoj opasnosti da duhovno umre. Molitva, kao susret s Bogom, mora nas osloboditi od ropstva materijalnim stvarima. Izgleda mi da nas Bog pušta, kao roditelji nestašnu djecu, da letimo, da se umorimo, možda i izranimo, pa da se zaustavimo. Bolje bi bilo to učiniti na vrijeme. Bog pokušava po Mariji. Svi koji su se zaustavili i poslušali, znaju što to znači. Samo da to ne zaboravimo.

Pitali su jednom Majku Tereziju iz Kalkute: Kako moliti bolje? Ona se nasmiješila i odgovorila: Molite više! To je jedini recept, drugoga nema. Mnogi, nažalost, pronalaze recept za molitvu tek kad se nađu u poteškoćama. Gospa nas je pozvala da ne tražimo Boga zbog svojih potreba, nego iz ljubavi prema Bogu.