Podizanje razine svijesti društva o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te razbijanje predrasuda i stereotipija o toj populaciji.

Podizanje razine svijesti društva o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te razbijanje predrasuda i stereotipija o toj populaciji. Gošća: ANDREA SOLDO, projekt „KRIJESNICE“

U nedjelju 21. ožujka obilježili smo Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma naime - Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću tri umjesto dva 21. kromosoma. Nastaje u trenutku začeća.

A u petak 2. travnja obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

U povodu obilježavanja ovih dana, razgovarati ćemo o jednom projektu koji želi pomoći svoj djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom.

Naime, iz tiska je ovih dana izašla knjiga „KRIJESNICE“ u nakladi Matice Hrvatske Čitluk. Uredile su je 7 studentica Rehabilitacijsko-edukacijskog fakulteta u Mostaru: to su: Andrea Soldo, Anđelka Franjičić, Antea Bagarić, Azra Grizović, Iva – Ines Pavlović, Marina Papić i Marija – Zorka Vasilj.

U emisiji PUT SRCA gostovala je jedna od urednica knjige, ANDREA SOLDO koja nam je ispričala nešto više o ovom projektu.

Knjiga KRIJESNICE sadrži životne priče 80-tak autora, odnosno devedeset i jednu priču, a raspoređene su u osam poglavlja te prožete crtežima djece s teškoćama u razvoju. Autori priča su osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji, braća i sestre te ostali ljudi koji su dio njihovog života: stručnjaci, studenti, prijatelji. Svi oni govore o jednom – o vrijednosti i vrlinama svake osobe. Recenzenti knjige su fra Goran Azinović i Maja Smolić mag. rehab. educ.

Prve promocije knjige održale su se u Mostaru 27.3. i 28.3. U planu su promocije i u slijedećim gradovima: Sarajevo, Čitluk, Ljubuški, Tuzla, Čapljina, Stolac, Posušje, Tomislavgrad, Split, Dubrovnik i Zagreb, a detalje o njihovim terminima moći ćete pronaći na njihovim stranicama. Cijena knjige je 20 KM, a sav prihod ići će za pomoć i podršku osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Emisiju uređuje i vodi Paula Tomić.

Označeno u