Put srca: Ako ne postanete kao djeca...

U emisiji PUT SRCA koja se na Radiopostaji Mir Međugorje emitirala u srijedu 21. 10. 2020. gostovali su Magda Kaliterna, Frano Galić, Tomislav Bago i Ivana Galić, članovi Udruge volontera crkve sv. Filipa Nerija iz Splita.

Njihova Udruga je za vikend 10. i 11. listopada 2020. organizirala Bolesničko hodočašće u Međugorje. Sa više autobusa, kombija i osobnih automobila, došlo je njih 140; volontera, osoba s teškoćama i invaliditetom te njihovih roditelja iz različitih mjesta: Splita,Kaštela, Solina, Šibenika, Zadra i Brača.

Doći u Međugorje bila je posebna radost za osobe s teškoćama i njihove roditelje jer su oni najpogođeniji u ovo vrijeme pandemije– u smislu da su ostali najizoliraniji - zatvoreni u svoje domove zbog epidemioloških mjera i predostrožnosti te nemogućnosti usklađenog izvođenja njihovih normalnih prijevoza ili aktivnosti kojih je i inače malo ili teško organizirati. A sada je korona i to malo što imaju, skoro pa zaustavila.

Organizatorica hodočašća MAGDA KALITERNA govorila je o tome koliko ovo hodočašće u Međugorje znači za svakog učesnika, ali na različite načine: za osobe s invaliditetom je radost dobiti pa i najmanji znak pažnje, a naći se pred Gospinim kipom na Podbrdu ili pred Križem na Križevcu za mnoge koji su cijeli život u kolicima čini se ispunjenje najnevjerojatnijeg sna. Posebno je sve na ovom hodočašću dirnula slijepa i nepokretna gospođa Kaja koju su volonteri iznijeli na Križevac, a ona je tada sva u radosti uzviknula: „Sad više ništa nije nemoguće!“ Za roditelje je ovo vrijeme kad mogu malo misliti na sebe i svoje duhovne potrebe jer volonteri preuzimaju glavnu brigu za njihovu djecu.

A što ono znači volonterima posvjedočili su Frano Galić, Tomislav Bago i Ivana Galić. Oni su potvrdili koliko ih iskustvo volontiranja s osobama s invaliditetom i teškoćama ispunjava i čini boljim osobama. Na poseban način Ivana je istaknula kako se preko volontiranja uči služiti drugima i kako je osobe s teškoćama u svojoj prostodušnosti i jednostavnosti uče spustiti se na nivo djeteta. Podsjetimo kako nas Isus u Evanđelju upravo na to poziva: "Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.“ (Mt 18, 3) Emisiju uređuje i vodi naša kolumnistica Paula Tomić.

Označeno u