Rad nedjeljom je jedan od sofisticiranijih načina porobljavanja društva

Od 1997. godine,  trgovine Josipa Pyzikna ne rade nedjeljom. Za svoje odluke zatražio je savjet obitelj i svećenika.

Unatoč činjenici da je prema ekonomistima rad nedjeljom iznosi i do 17 posto cjelokupne dobiti, g. Pyzikna uporno je ostao pri svojoj odluci, piše pch24.pl.

Josip Pyzik je predsjednik gospodarske komore u mjestu Nowy Sacz, u Poljskoj, a također posjeduje i mnoge lokalne trgovine s namirnicama. Do 1997. godine, njegovi dućani nisu radili samo četiri dana u godini.

“Ekonomisti će reći svima da kasnimo, da moramo raditi na tome da nadoknadimo izgubljeno vrijeme. Uvijek sam mislio da služim narodu tako što im omogućujem da uvijek mogu ići u kupovinu. Ali moji roditelji i neki svećenici su mi skrenuli pozornost na vjerski aspekt proslave nedjelje. Shvatio sam na kraju da su u pravu”, rekao je u intervjuu za Joseph Pyzik.

Kao što je istaknuto, odluku nije donio kad je bio financijski stabilan – tada je u vlasništvu imao tri trgovine. Unatoč ovoj odluci, poslovanje g. Pyzikna se dobro razvijalo.

“Promet nedjeljom je i do 17 % ukopnog prihoda. To je dosta! Tada se prodaju najviše alkohol, slatkiši,…”, kaže.

“Rad nedjeljom je jedan od sofisticiranijih načina porobljavanja društva, a to vrijedi za ljude s obje strane pulta. Od nedavno imamo 13 slobodnih dana godišnje i, kako se pokazalo, kao društvo smo pokazali da znamo funkcionirati bez 24-satnog pristupa trgovinama. Po mom mišljenju, zabrana rada nedjeljom se odnosi na duhovnost i vjeru jer omogućuje mnogim ljudima da žive u skladu sa svojom savješću, da se mogu opustiti te provesti vrijeme s obitelji. No, postoje i ekonomski argumenti jer radnici koji se odmaraju na slobodan dan rade učinkovitije i ekonomičnije. Osim toga prije slobodne nedjelju obrt u subotu poraste i za 50 posto”, dodao je.

Svjedočanstvo: ‘Zbog radnih nedjelja, znala sam raditi i po pola godine bez slobodnog dana’

Zakon u Hrvatskoj ne štiti dobro prava najugroženijih radnika i ide na ruku vlasnicima velikih trgovačkih lanaca i šoping centara koji nedjeljom najviše zarađuju. Radnici prepušteni sami sebi teško se mogu zaštiti i zbog straha od otkaza ne podižu glas – niti imaju slobodnu nedjelju, niti im je rad adekvatno plaćen. Hrvatska bi se stoga trebala ugledati u pozitivne primjere zemalja Europske unije u kojima su radnička prava vezana za rad nedjeljom i blagdanima bolje štite prava radnika.

Znate li kako rad nedjeljom reguliraju druge zemlje Europske unije, a kako Hrvatska?

Odvjetnik Krešimir Planinić, predsjednik “Projekta Domovina” i član Upravnog odbora Udruge “U ime obitelji”, je istaknuo da su radom nedjeljom pogođene čitave obitelji, ali i da to može biti i gospodarska zaštita srednjih i manjih tvrtki kojima, konkurentski gledano, ne odgovara da veći trgovački lanci rade nedjeljom i gotovo ih prisiljavaju da i sami počnu raditi, jer ih se stavlja u izrazito otežan položaj.

Planinić je istaknuo da su Projekt Domovina i udruga U ime obitelji okrenuti prema ljudima i obitelji i da će napraviti Prijedlog izmjena zakona o radu, te se nada da će se zakoni izmijeniti za dobrobit obitelji.

Odvjetnik Planinić: Rad nedjeljom pogađa čitave obitelji; treba zaštititi male i srednje tvrtke koje takav rad stavlja u otežan položaj

Podsjećamo, na nedavnoj konferenciji za tisak predstavnici političke stranke Projekt Domovina izvijestili su kako u Republici Hrvatskoj rad nedjeljom nije reguliran na zadovoljavajući način, o čemu više možete pročitati ovdje.

Hoćemo li napokon dočekati u našoj domovini da se čuje glas najugroženijih radnika ili ćemo i dalje hodati u mraku nepravde?

Izvor: narod.hr