Roditeljska borba za prava njihove djece s teškoćama

Gošća emisije PUT SRCA od srijede 9. veljače 2022. bila je dipl. politolog Aida Hrnjić, direktorica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri” iz Sarajeva.

Aida je i majka devetogodišnjeg dječaka s poremećajem iz spektra autizma. Upravo ju je ta poteškoća potaknula da se aktivnije uključi u borbu za prava djece s teškoćama i osoba s invaliditetom i njihovih roditelja. Njezina je tvrdnja kako je organiziranje roditelja jedino što im ostaje u borbi za elementarne potrebe njihove djece.

U emisiji možete ćuti Aidinu osobnu priču o počecima borbe za dijagnozu, rehabilitaciju i školovanje vlastitog sina, a zatim i priču o nastanku i djelovanju njihove nevladine udruge Colibri koja danas pruža više besplatnih terapijskih i rehabilitacijskih programa na dnevnoj bazi za oko 120 djece, te zapošljava desetak profesionalnih rehabilitatora. Manji iznos budžeta i prostor financira Općina Centar Sarajevo, dok se ostatak pokriva kroz različite projekte.

Bit će govora i Aidinom aktivizmu, odnosno borbi roditeljskih udruga za poboljšanje i konkretiziranje nesuvislih i neprovodivih zakona koji se tiču djece s teškoćama i osoba s invaliditetom na području Federacije BiH, poput zakona za dječji doplatak i zakona o statusu roditelja-njegovatelja. Emisiju vodi i uređuje Paula Tomić.

Označeno u