Snaga Božje ljubavi i Duha svetoga u braku

Ako vaš neprijatelj gladuje, željet ćete ga nahraniti. Ako žeđa, željet ćete ga napojiti.

U jednome gradu živio je čovjek koji je imao najtvrđe srce. Bio je div od muškarca, s mišićavim rukama i golemim grudima. Težio je preko sto kilograma. Dok bi prolazio ulicom, muškarci  i žene bi se okretali i zurili za njim zbog njegove ogromne snage i veličine. Bio je okorjeli pijanica. Žena mu je živjela u smrtnom strahu od njegova dolaska kući, a djeca bi se skrila pod krevet kad god bi se pojavio.

Jednoga je dana sestra Dora posjetila taj dom. Pokušala je navesti ženu da moli, ali bilo je uzalud. Znala je da bi je taj nečovjek od muža nemilosrdno prebio kad bi otkrio da je bila na koljenima. Prezirao je crkvu i mrzio je vjeru.

Onda je sestra Dora odlučila da ako ne može dosegnuti ženu, pokušat će dosegnuti muža. Razmišljajući i moleći smislila je planove. Jednoga je dana taj čovjek izlazio iz tvornice i ona je skočila k njemu i dala mu letak. Nasmijao se i razderao ga na sitne komadića, bacivši ih na zemlju. Sestra Dora ga je pogledala i rekla: “Nisam vjerovala da ćeš biti dovoljno hrabar da to pročitaš. Shvatila sam da si kukavica u svemu osim u svojoj snazi.” “Daj mi drugi letak”, povikao je, “nitko mene ne može nazvati kukavicom.” Dala mu ga je i on je stajao ondje i čitao ga. A onda ga je pogledala u oči i rekla: “Dovoljno si hrabar da to pročitaš, ali jesi li dovoljno hrabar da razgovaraš sa mnom nekoliko minuta o tome?” Ovo je bio njen drugi izazov.

Malo je bjesnio, a onda je s njom otišao u predvorje obližnje crkve. Ova mudra sestra imala je u crkvi svećenika koji ih je tamo čekao i njih dvoje krenulo je zajedno na toga čovjeka. Ali još je netko bio ondje, Onaj koji je prebivao u njihovim srcima.

Te večeri, njegova žena je čekala i čekala. Stiskala je ruke od žalosti vjerujući da se vjerovatno opet napio. U mislima je mogla osjetiti udarce na svome jadnom tijelu. Začula je tada povik dječjih glasića: “Majko, dolazi tata, dolazi tata!” Jedva su imali vremena se sakriti prije nego je ušao.

“Mare”, pozvao je svoju ženu. Dršćući je otvorila kuhunjska vrata, a on je stajao raširenih ruku i sa suzama u očima. “Želim moju djecu Mare. Daj mi djecu”, rekao je.

Pritisnuo je svoju ženu na grudi i ljubio svoju djecu…Čudo se dogodilo, nije to bila njegova ljubav; bila je to Božja ljubav koja se ulila u njegovo srce po Duhu Svetom.