Što kaže Biblija o alkoholu, vinu i opojnim pićima?

U Bibliji piše: Podsmjehivač je vino, vikač silovito piće, nije mudar ni jedan koji od toga tetura.

(Izreke 20,1 ŠA) Zašto je opasno piti alkoholna pića? U Bibliji piše: I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se punite Duhom. (Efežanima 5,18 KS) Nije za kraljeve, Lemuele, ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 30,4.5) Zašto se kraljevima i kneževima savjetuje da ne piju alkoholna pića? U Bibliji piše: Ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 31,4.5 JB)

U koje grijehe je svrstano pijanstvo? U Bibliji piše: Očita su tjelesna djela, a ovo su: preljubočinstvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, neće postići Božjega kraljevstva. (Galaćanima 5,19-21 ŠA)

Što je jedna od posljedica pretjeranog konzumiranja hrane i pića? U Bibliji piše: Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe. (Izreke 23,20.21 ŠA)

Na koje načine alkoholna pića djeluje na one koji ih koriste? U Bibliji piše: Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči? Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica. Oči će ti gledati tlapnje i srce govoriti ludosti. I bit će ti kao da ležiš na pučini morskoj ili kao da ležiš navrh jarbola. "Izbiše me, ali me ne zabolje; istukoše me, ali ne osjetih; kad se otrijeznim, još ću tražiti." (Izreke 23,29-35 JB)

Čisti grožđani sok je blagoslov za čovjeka. U Bibliji piše: Kao što o soku u grozdu vele: ''Ne uništavajte ga, u njemu je blagoslov!'' (Izaija 65,8 JB)

Označeno u