Sveta krunica: Sedam načina razmatranja o otajstvima

Piše: Katarina Matijaca za portal Žena vrsna

Prije par mjeseci mi je u ruke došla predivna knjižica razmatranja o krunici. Stigla je usred kaosa priprema za sakramente pričesti i krizme u našoj obitelji. Željno sam čekala priliku da je otvorim i koristim, a činilo mi se da to vrijeme neće doći tako skoro. Srećom, Bog vrijeme doživljava drugačije nego mi. Zato ponekad, usred sasvim redovnog života, nikako ne uspijevam pronaći vrijeme za nešto što želim, a ponekad usred najvećeg kaosa Gospodin otvori jedan procijep u vremenu i daruje obilje.

Tako se usred kaosa i dana prekrcanih obvezama našla prilika za moju knjižicu. Dok sam čekala sina da završi s prijemnim ispitom, povukla sam se od ostalih roditelja koji su čekali i sjela uz more. Izvukla sam iz torbe knjižicu i krunicu. Koji način razmatranja odabrati? Smatrala sam da imam dovoljno vremena pa sam odabrala razmatranja svetaca. Toliko sam duboko uronila u molitvu, da sam došla tek do trećeg otajstva kad sam shvatila da hitno moram natrag po sina. Bio je to jedan od rijetkih puta kad sam uistinu uronila u razmatranje za vrijeme krunice. Uza sav trud i želju, uglavnom se borim da budem svjesna koje je otajstvo i što molim dok izgovaram Oče naš i Zdravo Marijo.

Što sve možete pronaći u knjižici Sveta krunica: Sedam načina razmatranja o otajstvima

Knjižica je koncipirana tako da nam ponudi sve što je potrebno za molitvu krunice: motivaciju, putokaz i alate za ustrajnost. Počinjemo obećanjima koje je Gospa dala svetom Dominiku i blaženom Alanu de la Rocheu za sve one koji mole krunicu. Slijede predivni tekstovi svetaca i blaženika o molitvi krunice koji će vam ražariti srce i pokrenuti volju. Eto nam motivacije!

Kad imaš rasplamsanu želju i odluku moliti krunicu, možeš krenuti na upute i savjete za molitvu krunice kako bi spremna započela taj predivan put s Našom Majkom.

Krenuti na put nije dovoljno da bismo stigli do cilja, na putu treba ustrajati. Rekla bih da je raznolikost ponuđenih načina molitve krunice izvrstan alat ustrajnosti. Bez obzira na osjećajno ili realno stanje u kojem se nalaziš, jedan od načina razmatranja otajstava bit će prikladan i spriječiti te da odustaneš od molitve. Pa hajdemo vidjeti što nam se nudi!

Razmatranja po sv. Ljudevitu Montforskom

Jednu po jednu Zdravomariju svake desetice sveti nas Ljudevit vodi kroz detalje pojedinog otajstva. Tome pridodaje nakanu za svaku deseticu i molitvu da nas pojedino otajstvo konkretno mijenja. Ovaj način molitve puno pomaže u sabranosti, ali iziskuje malo više vremena. Ipak, potreban je makar povremeno jer će promijeniti način kako molite krunicu i olakšati koncentraciju čak i kada ga ne koristite.

Razmatranja uz tekstove svetaca i Bogu ugodnih ljudi

I ovdje svako otajstvo ima posebnu duhovnu nakanu za obraćenje i posvećenje molitelja te kratko razmatranje nekog sveca na pojedino otajstvo. Svaka desetica završava kratkim zazivom Gospi od krunice. Predivno odabrani tekstovi koji vas vode u dubinu otajstava omogućit će vam da krunica postane uistinu duboko duhovno iskustvo koje vas mijenja. Ovaj način bio bi moj odabir kad god imam vremena, a posebno za prve subote kad je potrebno dublje razmatranje uz krunicu.

Razmatranja prema tekstu sv. Pisma

Slijedeći princip sv. Ljudevita koji ima kratku misao za svaku Zdravomariju unutar pojedine desetice, ovaj način vam nudi po jedan citat Svetog pisma za svaku Zdravomariju. Iako je nastala kasnije od Svetog pisma, molitva krunice je biblijski utemeljena. Zato mi se čini važno makar povremeno koristi ovaj način molitve da bismo to sebi posvijestili, ali i da bismo dobili cjelovitost duhovnog života.

Razmatranja Dom Columba Marmiona

Veliki učitelj duhovnosti Dom Columbo Marmion svojim će nas razmatranjima poučiti kako moliti krunicu sabrano i prisutno. Pokazat će nam kako se zamisliti u svakom otajstvu, koje je moje mjesto. Uči nas da krunica nije sjećanje na neke prošle događaje nego događaj koji se odvija sada, a ti i ja smo njegovi sudionici. Vremenski tek neznatno produžuje molitvu, a zauzvrat nudi alat da nam krunica bude bliska srcu i vrlo konkretna. Naučit će te da uranjaš u realnost događaja svakog otajstva i onda kada sama budeš molila.

Razmatranja uz slike i citate sv. Ljudevita

Slike su izvrstan način da pokrenemo vlastita razmatranja i zadržimo sabranost za vrijeme krunice. Mogu ti biti i pomoć za molitvu krunice s djecom ili sidro za koje se hvataš kad je tvoja krunica rascjepkana brojnim obvezama ili potrebama tvojih malenih.

Uz slike su odabrani citati sv. Ljudevita koje možeš koristiti kao pomoć u razmatranju. Možeš i koristiti samo jednu od ove dvije stvari: samo slike ili samo citate. Već kako te Duh bude poticao, duša žeđala ili okolnosti navodile.

Zašto ti preporučujem ovu knjižicu?

Zato što je krunicu jako potrebno, a ponekad teško moliti. Posebno je teško kad si rastrgan zahtjevima svoga poslanja i trčiš na sve strane. Ne dopusti da ti tada krunica isklizne iz ruku. Ona je jedino čvrsto sidro na koje možeš u svakom trenutku računati da će te održati usprkos oluji i uzburkanom moru života. Da bi tvoj stisak bio čvrst i postojan, ponekad će ti biti potrebna pomoć. Vidim je i u ovoj knjižici. Dovoljno velika da ti ponudi pregršt alata za bolju molitvu, a dovoljno malena da može stati u svaku torbu. Nadodat ću i jednu praktičnu stvar jako važnu majkama. Uvez je čvrst, ali ne i krut. To znači da će ostati otvorena tako kako je ostaviš. Ide dobro uz dojenje, nošenje bebe i mnoge kućanske poslove. Neće se lako raspasti od svakodnevne upotrebe. Iako, kamo sreće da se raspadne zato što si je u svako doba koristila!

Gdje je možeš nabaviti?

Knjigu možete naručiti na linku ili preko Instagram profila @lilium_hrvatska.