Sveti Ivan Pavao II. i egzorcizam

"Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu" Kad se sjetimo svetog Ivana Pavla II. svi ga se sjećamo kao velikog sveca, velikog papu, velikog putnika.

Međutim, malo tko će ga se sjetiti i kao velikog egzorcista. Prema Danielu Angeu, Ivan Pavao II. u vrijeme svojega pontifikata tri je puta javno izvršio egzorcizam. Daniel dodaje i primjer kada je službeni rimski egzorcist pokušavao ponoviti riječi Svetoga Oca (papine molitve otklinjanja za opsjednute), čuo je demona kako govori:“Ti nisi Papa!“ U knjizi „Zgode, misli i anegdote Ivana Pavla II.“ nailazimo na jedan od tih slučaja gdje je ovaj veliki svetac izvršio obred egzorcizma na Trgu sv. Petra pred masama ljudi. Za vrijeme opće audijencije na Trgu sv. Petra jedna je djevojka iznenada počela huliti. Pritom je vikala tako glasno da si je mogao čuti kao da je na razglasu. Pokušali su je umiriti – bezuspješno.

Otimala se, puna neke nadljuske snage – nisu je mogla svladati čak ni šestorica pripadnika službe sigurnosti. Kada je Papi rečeno što se događa, rekao je da zaustave auto. Izišao je iz papamobila i počeo nad njom moliti. A ona je i dalje kričala: „Odlazi, ti zgureni, prokleti starče!“ U jednom trenutku, dok je on molio, glas joj se počeo stišavati, konačno je zazvučao poput šapta:“Ta znaš da protiv tebe ništa ne mogu. Previše si moćan.“ Konačno je djevojka umuknula i bespomoćno klonula, a pogled joj je postao blag. Tada ju je Papa pomilovao i blagoslovio.