Treće Gospino ukazanje 13. srpnja 1917 – Fatimske tajne

Viđenje pakla, najava II. svjetskog rata i posveta Rusije Bezgrješnom Srcu.Treći dio tajne otkrivene na mjestu Cova da Iria – Fatima, 13. srpnja 1917.

Gospa je objavila ozbiljni sadržaj svoje poruke kroz trodijelnu tajnu o tragičnim posljedicama grijeha, govorila je o vječnoj kazni na drugom svijetu te nagoviješta i nadu mira koji se postiže molitvom, pokorom, pobožnoću i povjerenjem.

Viđenje pakla: More vatre

Pastiri su prvo ugledali svjetla, a zatim Gospu. Prvo im je rekla da se ne boje te da im ništa neće učiniti. Zamolila ih je da dolaze na isto mjesto svakog trinaestog dana u mjesecu tijekom šest mjeseci. Napomenula im je da mole krunicu svaki dan kako bi 'izmolili mir svijetu i svršetak rata'. Tri do četiri tisuće ljudi stiglo je 13. srpnja na mjesto ukazanja. Majka Božja je došla po treći puta i rekla preko vidioca:

- Želim da trinaestog idućeg mjeseca dođete ponovno ovamo i nastavite svaki dan moliti Krunicu u čast drage Naše Gospe od Krunice da se postigne mir u svijetu i svršetak rata, jer jedino Ona može to postići. - Smijem li Vas zamoliti da nam kažete tko ste Vi i da učinite čudo, kako bi svi povjerovali da nam se Vi ukazujete.

- Dolazite i nadalje svaki mjesec ovamo. U listopadu reći ću vam tko sam i što želim, te ću učiniti čudo da svi povjeruju. Tada je nastavila:

- Žrtvujte se za grješnike i recite često, osobito kad prikazujete žrtvu: 'Isuse, ovo je Tebi za ljubav, za obraćenje grješnika i kao naknada za uvrede Bezgrješnom Srcu Marijinom.' Pri ovim zadnjim riječima  Majka Božja je ponovno rastvorila ruke. Kao da je zraka prodrla zemlju. Ugledali smo kao neko more vatre i u to more uronjene đavle i duše kao da su prozirne i crne bakrenaste, užarene ljudske spodobe, koje su u toj vatri plivale, a plamenovi su ih bacali u vis, padali su na sve strane poput iskra iz ogromna požara uz viku i jauk boli i zdvojnosti. Nakon viđenja pakla rekla je draga Naša Gospa puna dobrote, a istovremeno i tuge: Vidjeli ste pakao kamo dolaze duše siromašnih grješnika. Da ih spasi, želi Bog  uvesti u svijet pobožnost mojem Bezgrješnom Srcu. Bude li se provodilo to što vam govorim, spasit će se mnoge duše i nastat će mir. Rat ide kraju, ali ne prestane li se vrijeđati Boga, započet će pod  vladanjem  Pija XI. drugi još gori rat. Kada budete jedne noći ugledali od Boga dano nepoznato svjetlo, onda znajete, da će ga On zbog njegovih zlodjela kazniti ratom, progonima Crkve i Svetog Oca. Da to spriječim doći ću tražiti posvetu Rusije mom Bezgrješnom Srcu s naknadnom Pričesti na prve subote u mjesecu. Budu li moji zahtjevi izvršeni, obratit će se Rusija i bit će mir. Ako ne odogovore, tada će Rusija svoje zablude širiti svijetom, izazivati ratove i progone širom svijeta. Mnogi će podnijeti mučeništvo, Sveti Otac će mnogo trpjeti. Uništeni će biti neki narodi. Ali na kraju će moje Bezgrješno Srce pobjediti. Sveti Otac će mi posvetiti Rusiju, koja će se obratiti i na kraju svijetu će biti darovan mir. Portugal će sačuvati cjelovitu vjeru. O tome ne govrite nikome ništa. Franji možete reći.

Kad molite Krunicu ponovite nakon svakog otajstva: Moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenog ognja, dovedi u Raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe.                                   

Veza između Fatime i Međugorja je čvrsta. Gospa je povezala međugorsko i fatimsko ukazanje u poruci koju je dala 25. kolovoza 1991.a njen sažetak glasi "Što sam započela u Fatimi završiti ću u Međugorju". Iz toga proizlazi da je međugorska poruka nastavak fatimske. Sveti Ivan Pavao II. jednom je istaknuo da je među svim znakovima vremena dvadesetog stoljeća, Fatima jedan od najvećih, dok je papa Benedikt XVI. u Fatimi poručio: „Bio bi u zabludi onaj tko bi pomislio da je proročko poslanje Fatime dovršeno.“