„U križu smo pronašli Ljubav!“

Ovih dana na društvenim mrežama komentira se izjava jedne javne osobe kako njezino dijete ima određene razvojne poteškoće, na što su uslijedili mnogobrojni negativni komentari, sažalijevanje i vrlo tužne prognoze na cijelu situaciju.

Stoga je u današnjoj emisiji PUT SRCA koja se emitira na Radiopostaji MIR Međugorje, a koju uređuje i vodi naša kolumnistica Paula Tomić gošća je bila Daniela Dunat Amon iz Zadra, majku troje djece, među kojima je četverogodišnji Mauro dječak s dijagnozom iz spektra autizma, kako bi našim slušateljima pružili mogućnost čuti jedan sasvim drugačiji pogled na iskustvo života s autizmom.

Danijela će također posvjedočiti o svojoj borbi za majčinstvo nakon dva spontana pobačaja, o tome kako je to kad ti autistično dijete zaboli zub, a na popravak pod općom anestezijom moraš čekati 23 dana jer to rade samo 4 bolnice u Hrvatskoj, kako započeti proces dijagnosticiranja i terapije djeteta s autizmom i nadasve kako prepoznati da te to dijete s poteškoćama zapravo čini boljom verzijom sebe.

Danijela također poručuje: "Osobe s autizmom trebaju ljubav i prihvaćanje u obitelji i svim sferama društva te multidisciplinarnu stručnu podršku u razvoju, počevši od rane intervencije preko sustava predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja te profesionalnog usavršavanja i osposobljavanja. Na koncu, važan punkt i težnja za budućnost je osnivanje stambenih zajednica za osobe s autizmom koje po starosti tj. nemoći ili smrti roditelja nemaju drugih skrbnika. Danas su takve osobe često smještene u neadekvatne smještajne jedinice poput staračkih domova ili odsjeka psihijatrija. To nije primjereno niti humano. Stambene zajednice nužne su u svim županijama, a trenutno ih je premali broj u Hrvatskoj." 

A za kraj ova hrabra majka poručila je svim majkama djece s teškoćama u razvoju: "Moja poruka majkama djece u spektru autizma bila bi da nam uzor bude i ostane BDM i način na koji je Ona pristupila muci svojega djeteta. Nađimo ljubav u križu koji nam je dat i suživimo se putem njega s Kristovim ranama. On je to učinio za spas ljudi, mi to učinimo za spas vlastite duše. Naša su djeca blagoslov sa smislom. Naš je zadatak pomoći njemu ili njoj da to vide i dati im podršku i samopouzdanje bez obzira što trenutno prolaze."

Emisiju poslušajte u nastavku:

Označeno u