3 savjeta pape Benedikta XVI. kako najbolje iskoristiti odmor

Jeste li ikada razmišljali o tome kako je Isus uživao u prirodi?
Kako možemo najbolje iskoristiti zadnjih nekoliko dana odmora?

U ljeto 2011. glasnogovornik Vatikana sažeo je neke savjete koje je Benedikt XVI. davao tijekom općih audijencija, piše Aleteia

Obnoviti odnose

“Prije svega, pozvao je nas koji možemo da iskoristimo vrijeme odmora na način koji pomaže obnoviti naše odnose s drugima i s Bogom . Prekinuvši užurbani i mahniti tempo svakodnevnog života, možemo odvojiti vrijeme da se posvetimo drugima i Bogu.”

Kako to možemo učiniti?

Papa Benedikt je predložio da ponesemo Bibliju sa sobom kamo god putujemo. Kada smo usred stresa putovanja, jedna od prvih stvari koju bismo mogli ostaviti po strani je molitva. Jednostavan način da to izbjegnete je da odvojite nekoliko minuta za stih ili dva iz Svetog pisma. Ako nam putovanje priušti mnogo zastoja, zašto onda ne produžiti vrijeme s Riječju Božjom?

A ako smo već kod kuće zadnjih nekoliko dana prije početka škole, možemo svaki dan odvojiti malo vremena za Sveto pismo.

Papa Franjo je rekao da će nas čak i 2 minute dnevno uz Evanđelje promijeniti.

 Samo 2 minute dnevno s evanđeljima i vaš će se život promijeniti, kaže papa Franjo

Što je s obnavljanjem našeg odnosa s drugima? To može biti teže kada se borimo oko pakiranja i raspakiravanja kofera i drugih stresova. Ali većinom nam vrijeme odmora priža više vremena s obitelji, a manje obaveza na rasporedu. Da bi to bilo vrijeme za obnovu, prvi korak je odložiti svoj mobitel!

Onda su ovi savjeti pape Franje izvrstan način da se udubite u razgovor s onima koje volite.

Pronađite Boga u ljepoti

Papa Benedikt nas je također pozvao da razmatramo veličinu i divimo se ljepoti stvorenoga oko nas, prepoznajući u njemu divnu prisutnost Stvoritelja.

Imao je konkretnu preporuku kako izvući najviše iz prirode: “promatrati ovaj veličanstveni dar s istom pozornošću s kojom je Isus gledao .”

Ako nam treba nadahnuće u tom smislu, postoji mnogo svetaca od kojih možemo učiti.

Dođite do svojih korijena

Na kraju je papa Benedikt predložio hodočasnicima i putnicima da svoju inteligenciju i znatiželju usmjere na otkrivanje spomenika prošlosti – svjedoka kulture i vjere, kako ih je nazvao, primjera naših duhovnih korijena i baštine.

Pobrinite se da nađete način da razmislite o generacijama koje su prošle i razmislite o tome kako je vaš život jednostavno hodočašće našem domu na nebu.

“Katedrale i samostani, posebice, mjesta su gdje nam ljepota pomaže osjetiti Božju prisutnost i nadahnjuje nas da molimo za ostatak čovječanstva, na njegovom hodočašću kroz treće tisućljeće.

„Uživanje u prijateljstvu, čitanju, prirodi i kulturi pomaže hraniti i obnoviti naš duh. To nam daje snagu da nastavimo naše putovanje osvježeni i obnovljeni.”