Pater Arek Krasicki: Samo s Isusom moći ćemo izgraditi pravo zajedništvo i donijeti plodove

Za ovu nedjelju p. Arkadiusz Krasicki, CSSp, profesor na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru promišlja nad nedjeljnim evanđeljem. Pred nama je Ivanovo evanđelje koje p. Arek tumači, a svoje promišljanje koje prenosimo u cijelosti naslovio je: Životno jedinstvo u zajedništvu.

(Iv 15, 1-8)
Čudesan je Isusov govor o trsu i lozama. Vrlo je jednostavan, a toliko toga možemo u njemu otkriti. Možemo se pitati: zašto je Isus ovaj put izabrao jedan trs kao simbol, a ne neku drugu biljku? I odgovor na ovo pitanje je vrlo čudesan te otkriva blizinu, srdačnost i toplinu Boga. Biblijske slike na više mjesta otkrivaju Božju ljubav prema ljudima, koja se uspoređuje s vinogradom. Vinogradar je uvijek Otac - Jahve - Bog, pun milosrđa i zauzetosti za pojedinca ali i za zajednicu. Vino je bilo za istočne narode dragocjeno.

Podsjećalo je na božansku moć i snagu, koja se preljeva na ljudsku egzistenciju. Vino je uvijek simbol radosti i veselja. Zato se i Isus služi slikom trsa. Govori na vrlo jednostavan i poučan način. Jedna obična slika, ali puno toga govori. Unosi mir i sigurnost zauzetosti Boga za čovjeka. Isus ohrabruje i potiče svoju zajednicu učenika, mladu Crkvu, na uzajamnu ljubav. Ljubav je životvorni sok jedinstva koji kola u istinitom trsu skroz do posljednje loze. Ljubav prema Bogu i čovjeku je jedina kvaliteta, a ne brojka i statistike.

Isus govori o tajni životvornog jedinstva sa svojim učenicima, ali i sa svakim čovjekom. Blizina je njegov dar. Otac je vinogradar, koji u svoj vinograd ulaže puno truda i brige. Čisti ga, njeguje. Vinograd zahtjeva ljubav. Slika se vinogradarstva iz Ivanova ulomka pretače u govor o Crkvi. U tom pogledu Isus je trs. Mi smo mladice na trsu. Trs i loze tvore cjelinu. Ne postoji jedno bez drugoga. Bez trsa mladica nema života, nema svoga uporišta. Isti život teče u trsu i lozama. Trs i loza rode grožđem od kojeg se pripravlja vino. To je plod trsa i loze. Od kada je Otac posadio najčudesniji trs u našu zemlju, otada ova zemlja nije prokleta zbog grijeha. Ona je blagoslovljena po Kristu u Kristu i s Kristom. (Ove riječi čujemo u svakoj misi, one nas podsjećaju na otajstvo ujedinjenja Krista s nama). U Isusu sve dobiva svoj smisao. Po njegovom križu, koji nas isto podsjeća na trs, Isus ulazi u našu egzistenciju. Naša patnja nije mu strana. Plodovi njegove muke su naša sloboda. To je dokaz najveće ljubavi.

Zato nas Isus želi vidjeti kao mladice, koje donose obilati rod. No, te loze duguju život trsu. Naš se život temelji na Isusu i odavde uzima životvornu snagu. Kao što su nam naši roditelji prenijeli život, ili kao što smo zahvalni drugim ljudima na poznavanju jezika jer smo ga od njih naučili, tako i mi rastemo u Kristu. Crkva se izgrađuje te raste utjehom Duha Svetog, a njezin je život i radost Isus Krist. Trs čezne za rastom svojih mladica. Između njih struji životni sok, duboko zajedništvo. Tako i Isus čezne za nama, za našim rastom u jedinstvu i ljubavi. To je ponuda Božje ljubavi i otkrivanje zauzetosti Boga za čovjeka. Kroz ovo otajstvo čovjek ulazi u tajnu Božjeg opstojanja. To je predivna poruka koja napunja radošću i nadom.

Isus i ovaj put ne prisiljava svoje učenike na ljubav i život jer to je uvijek slobodna odluka. On samo poziva: „Ostanite u meni, a ja u vama“. Svaka loza zahtjeva pravo čišćenje. Vjernici su već pročišćeni po Božjoj riječi u koju vjeruju. Ipak, moraju se truditi donijeti plodove. Nažalost, ima i divljih loza, koje pokušavaju biti samostalne, ukorijenjene u sebi. Ove loze nikada neće donijeti plod. To su jalove mladice. Njih treba odsjeći. Bez Isusa ništa ne možemo učiniti! Samo on zna što se događa u čovjeku. Bez njega nikada nećemo pobijediti zlo koje ranjava naše srce i ljubavi i zbog kojeg loše svršavaju sva naša poznanstva i veze. Samo s Isusom moći ćemo izgraditi pravo zajedništvo i donijeti plodove. Ti plodovi nisu ljudski uspjeh i bogatstvo, prvo mjesto na društvenoj ljestvici. Najveći je plod ljubav prema Bogu i bližnjemu. U tome pomaže čista savjest, koju jedino Bog može očistit. Želiš li to?

Ako ostajemo u zajedništvu s Isusom i njegovom riječi, tada će nam svaka molba biti ispunjena. To obećanje je izraz zajedništva s Isusom. Životno zajedništvo i jedinstvo je dar koji u sebi uključuje sve druge darove. Molimo za dar jedinstva i zajedništva. Vrijedi također pomisliti i na Darove Duha Svetoga, koje Otac vrlo lako daje u Isusovo ime. Tek onda naši plodovi budu onakvi kakvima ih želi Isus, a naši životi kao što je Njegov.

Životno jedinstvo u zajedništvu
(Iv 15, 1-8)
Čudesan je Isusov govor o trsu i lozama. Vrlo je jednostavan, a toliko toga...

Objavljuje Pater Arek KrasickiSubota, 1. svibnja 2021.