Kao što je muškarac pozvan ući u dubinu duhovnog života, tako i žena mora ući u dubinu osluškivanja Boga

O nezrelim ženama i muškarcima piše Pater Arek Krasicki

Dok su oni tako putovali uđe Isus u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: "Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne." Odgovori joj Gospodin: "Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti."

Kako prepoznati jesmo li zreli ili nismo? Čuo sam jako dobru biblijsku usporedbu koja će, čini mi se, koristiti svima, i muškarcima i ženama. Zrelost pomaže u duhovnom rastu. Čini i to da se manje umaramo u relacijama s drugim osobama.
Prvu stvar koju želim istaknuti je gostoprimstvo. Tu se vidi naša zrelost. Abraham je nakon sklopljenog saveza trpio zbog obrezanja. Ležao je u bolovima u blizini hrasta Mamre. U takvom stanju primio je nepoznate goste. Ne znajući primio je samoga Boga u svoj dom. Tu se vidi zrelost. Mi bismo najradije, pritisnuti bolovima, izbjegli svaki susret s ljudima. Sakrili bismo se tako da nas nitko ne vidi. Međutim, to nije znak zrelosti. Mi muškarci često kukamo makar nas i najmanje boli. Uvijek pronalazimo razloge da sebi ugodimo. To je samo djelić onoga što sam izvukao iz susreta Boga s Abrahamom.

Sličan je i drugi je susret iz Lukina odlomka. U njemu se mogu prepoznati brojni muškarci, no ponajprije žene. Pogledajmo ga sada, ali ne kao kritiku, nego kao stimulator duhovnog rasta svima nama. Dok se obraćam ženama, mislim i na muškarce.
Marta i Marija su dobra slika kako od nezrelih duhovnih djevojki napraviti zrele, duhovne žene. Pogledajmo Martu, ona ima u sebi odlične odlike koje će nam pomoći. Marta je stalno trčala okolo. Izgleda da je imala u sebi kompleks „spasitelja“, iako je sam spasitelj bio u njezinoj kući. Bila je puna pokreta, gostoljubivosti. Ona je osjećala da mora sve učiniti jer su stigli gosti. Isus opominje Martu: Marta, Marta uznemiruješ se i brineš previše. To je prvi trenutak kada iz duhovno nezrele žene/ muškarca može postati zrela osoba.

Osobito vi, drage gospođe, imate u sebi tako nešto da se po svojoj naravi brinete za mnogo i za svakoga. Zauzimate se za sve i radite umjesto svih „kućnih ljubimaca“ njihove poslove. Ovo iscrpljuje! Žena postaje zrela tada kada zna da neke stvari mora napustiti, one mogu pričekati sa strane i nisu toliko nužne. To je žena koja zna tko koju ulogu ima kod kuće, a ne da ona trči oko svih i radi njihove poslove.

S druge strane može netko reći da je zrela ta žena koja želi svima pomoći. Koja želi da sve bude po špagi. Da to je istina! Ali zrela žena nikada neće pomisliti: Bez mene ovaj svijet će se raspasti, moji neće uspjeti. Zrela žena može u svom srcu napraviti distancu. Ona zna da ne mora svugdje gurati svoj nos. Ona zna relacije, dob ili stanja u kojima se nalaze njena djece, a koje mora ostaviti da se odvijaju svojim tijekom.

Isus ne vrišti na Martu zato što je bio ljut i što mu se nije svidjelo. Nego zato što je u Marti primijetio nezrelost.

Biti zreo znači ne ulaziti u svaku ulogu na svijetu ili popraviti cijelu svoju obitelji. To nije poziv da se ništa ne radi ili poziv na neodgovornost.

Druga stvar u susretu Isusa i Marte je činjenica Martine žalbe. Ona nije rekla: Ja se mučim, ja sam žalosna, nego ona se uspoređuje sa svojom sestrom – pogledaj moju sestru ona ništa ne radi, a ja radim. To je druga odlika nezrele žene/muškarca. Moraš izaći iz konteksta uspoređivanja s drugima. Zrela žena prepoznaje svoje poslanje, ona zna svoju misiju, vrijednost i svoje crte. Zna da je drugačija od ostalih žena i zna da ne mora biti ista kao i druge žena. Svi koji pokušavaju graditi svoj identitet na usporedbama s drugim, nisu zreli.

Isus kaže Marti: Marija je pronašla najbolji dio. To, uz tumačenje da je ona izabrala Isusa, označava da je ona pronašla samu sebe uz Isusa. Zato Marta nemoj biti kao što su druge žene, ti budi ti u mojoj prisutnosti. Nemoj mi pričati o njoj, ti si ti. Pričaj mi o sebi. To je zreli karakter. Ti si neponovljiva.

Treća stvar, Isus kaže: Poslušaj me poput Marije. Ona je zrela jer sluša Boga. Zrela žena je ta koja ne sluša sebe, svoje emocije, svoje misli i fantazije, nego o svemu pita Isusa. Njegovo mišljenje je važno. Kao što je muškarac pozvan ući u dubinu duhovnog života, tako i žena mora ući u dubinu osluškivanja Boga.

Glavna poruka je u slušanju Isusa jer samo u njemu se možeš oblikovati u zrelu osobu i prepoznati svoju misiju. U svojoj mašti samo ćeš se izgubiti.

Marija je najviše osluškivala Božji glas. Ona je zrela žena. Razmišljate malo o svojim osobinama. Tražimo svi zrelu duhovnost. Budimo konačno zreli ljudi.