Vincent John Batarelo: želimo katoličku Hrvatsku

U emisiji Agape u petak 3. Veljače 2023. gostovao je dr. sc. Vincent John Batarelo, ugledni hrvatski intelektualac, muž, otac i aktivni katolik koji se svim bićem zalaže da Hrvatska ponovno postane katolička zemlja.

Vincent John Batarelo rodio se u obitelji hrvatskih iseljenika u Sydneyu u Australiji 1969. godine. Pohađao je katoličku srednju školu "John Therry Catholic High School – Campbelltown, Sydney". Diplomirao je na sveučilištu Macquarie u Sydneyu.

Oženjen je i otac troje djece.

Preselio se u Hrvatsku 1990. godine. Radio je kao znanstveni novak u Institutu "Ivo Pilar", engleskim vijestima Hrvatskog radija, a kasnije je održavao seminar o socijalnoj pravdi na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Tijekom Domovinskoga rata volontirao je u Uredu Foreign Pressa, čije je sjedište bilo u zagrebačkom hotelu InterContinental. Ured je bio zadužen za pružanje asistencije stranim novinarima u Hrvatskoj, od opskrbljivanja informacijama, prijevoda dokumenata do odlaska s njima na ratište.

Godine 1997. je na matičnom australskom sveučilištu magistrirao radom The Political Affairs and Discrimination Against Croatian Australians After World War Two. Djelovao je u Caritasu od 1998. godine, a 2002. godine postao je zamjenik ravnatelja Hrvatskoga Caritasa. Predstojnik je Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije od 2010., koji je glavni koordinator i predvodnik bračnih i obiteljskih pitanja, inicijativa i smjernica na području Zagrebačke nadbiskupije. Jedan je organizatora pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. godine i višednevnog boravka američke konzervativne znanstvenice i publicistkinje Judith Reisman u Hrvatskoj 2013. godine.

Jedan je od sudionika šire koordinacije građanske inicijative "U ime obitelji", koja je skupila 749.316 potpisa građana za raspisivanje Referenduma o ustavnoj definiciji braka. Zalaže se za promicanje konzervativne misli u Hrvatskoj. Kao predsjednik udruge Vigilare priređuje javne skupove, internetske akcije, tribine i predavanja u svrhu promicanja konzervativnih katoličkih uvjerenja te poticanja katoličkog aktivizma. Jedan je od organizatora Kulfesta - festivala progresivne kulture 2014. godine.

Na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine doktorirao je radom Tipovi dijaspore – poslijeratno hrvatsko iseljeništvo i njihovi potomci u Sydneyu (Types of diaspora-post war Croatian migrants and their descendants in Sydney). To je prvi doktorat Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi hrvatskim iseljeništvom u Australiji i prvo sociološko istraživanje drugog naraštaja hrvatskog iseljeništva.

U emisiji poslušajte zbog čega ga današnji main stream mediji nazivaju klečavcem i konzervativnim katolikom, s kojim se izazovima susreće danas i hrvatsko društvo te zašto posebno žele uništiti katoličke intelektualce?