Što se događa kada netko ne obavlja svoj posao odgovorno, onako kako se od njega očekuje?

Otvara se prigoda grijehu. Čovjek može upasti u mnoštvo različitih grijeha. Ovdje (u Davidovu slučaju) grijeh je prekršaj bračne vjernosti. No, samo je slučajno grijeh bio baš taj. Mogao je to biti ineki drugi grijeh. Sili grijeha i nije najvažnije okojemu se konkretnome prekršaju radi. Njoj je važno da čovjeka zarobi. Uspije li to samo jednim prekršajem, već ima vlast nad njime. Naravno, što je više prekršaja, to je više niti koje žrtvu drže zarobljenom i vezanom. Kada čovjek nije pod grijehom, njegov je svakodnevni život uređen i uredan. Kada nas zahvati grijeh, više ne radimo ono što i inače, ili to radimo vrlo loše. To je gotovo pravilo u životu. Svatko to može opaziti na sebi. Čim nas zahvati zlo grijeha, nismo više u stanju neometano i uigrano obavljati svoje svakodnevne poslove. Pri tome grijeh ne mora biti vidljiv i javan. Za njega nitko ne mora znati. Međutim, na nama se vidi da svoj posao radimo loše. Za razliku od čovjeka koji nije dorastao poslu kojim se bavi jer ne vlada nužnim umjećem, čovjek pod grijehom vlada umijećem svoga poziva, ali ga obavlja loše.

Na primjer ako smo učitelji, zbog vlastitog grijeha možemo postati nervozni s učenicima. Umjesto da im otkrivamo prostor slobode kako bi lakše učili, dajemo im do znanja da su nesposobni. Time ujedno bježimo iod susreta sa svojim ropstvom grijehu. Kada im damo do znanja da su loši, krivi, nesposobni,onda se i ponašamo prema njima kao da su takvi. Svojim ponašanjem potvrđujemo da su doista takvi. A tada učenici inemaju izbora nego biti upravo onakvi kakvima smoih opisali,kakoih doživljavamo ikako se prema njima već odnosimo. Tako se krug zatvara. Sebe štitimo okrivljujući učenike, a oni svojim odgovorima potvrđuju našu procjenu. I tako se čini da je sve u redu. Jedino što nije uredu naš je posao učitelja. Obavljamo ga loše, ali to se više ne vidi. I nije da to ne vide samo drugi, da je to skriveno samo tuđim pogledima. Ni mi sami to ne vidimo jer nam je skriveno. Iza svega toga leži skrivena sila grijeha. Nevidljiva. Opsana. Ubojita. Preko nas se uhvatila za naš posao i one koji su u dodiru s njime.

Zanima te i ovo?
Robert Schuman, prvi predsjednik Euopskoga parlamenta, na putu svetosti
19. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.