Od 1997. godine,  trgovine Josipa Pyzikna ne rade nedjeljom. Za svoje odluke zatražio je savjet obitelj i svećenika.

Unatoč činjenici da je prema ekonomistima rad nedjeljom iznosi i do 17 posto cjelokupne dobiti, g. Pyzikna uporno je ostao pri svojoj odluci, piše pch24.pl.

Josip Pyzik je predsjednik gospodarske komore u mjestu Nowy Sacz, u Poljskoj, a također posjeduje i mnoge lokalne trgovine s namirnicama. Do 1997. godine, njegovi dućani nisu radili samo četiri dana u godini.

“Ekonomisti će reći svima da kasnimo, da moramo raditi na tome da nadoknadimo izgubljeno vrijeme. Uvijek sam mislio da služim narodu tako što im omogućujem da uvijek mogu ići u kupovinu. Ali moji roditelji i neki svećenici su mi skrenuli pozornost na vjerski aspekt proslave nedjelje. Shvatio sam na kraju da su u pravu”, rekao je u intervjuu za Joseph Pyzik.

Kao što je istaknuto, odluku nije donio kad je bio financijski stabilan – tada je u vlasništvu imao tri trgovine. Unatoč ovoj odluci, poslovanje g. Pyzikna se dobro razvijalo.

“Promet nedjeljom je i do 17 % ukopnog prihoda. To je dosta! Tada se prodaju najviše alkohol, slatkiši,…”, kaže.

“Rad nedjeljom je jedan od sofisticiranijih načina porobljavanja društva, a to vrijedi za ljude s obje strane pulta. Od nedavno imamo 13 slobodnih dana godišnje i, kako se pokazalo, kao društvo smo pokazali da znamo funkcionirati bez 24-satnog pristupa trgovinama. Po mom mišljenju, zabrana rada nedjeljom se odnosi na duhovnost i vjeru jer omogućuje mnogim ljudima da žive u skladu sa svojom savješću, da se mogu opustiti te provesti vrijeme s obitelji. No, postoje i ekonomski argumenti jer radnici koji se odmaraju na slobodan dan rade učinkovitije i ekonomičnije. Osim toga prije slobodne nedjelju obrt u subotu poraste i za 50 posto”, dodao je.

Svjedočanstvo: ‘Zbog radnih nedjelja, znala sam raditi i po pola godine bez slobodnog dana’

Zakon u Hrvatskoj ne štiti dobro prava najugroženijih radnika i ide na ruku vlasnicima velikih trgovačkih lanaca i šoping centara koji nedjeljom najviše zarađuju. Radnici prepušteni sami sebi teško se mogu zaštiti i zbog straha od otkaza ne podižu glas – niti imaju slobodnu nedjelju, niti im je rad adekvatno plaćen. Hrvatska bi se stoga trebala ugledati u pozitivne primjere zemalja Europske unije u kojima su radnička prava vezana za rad nedjeljom i blagdanima bolje štite prava radnika.

Znate li kako rad nedjeljom reguliraju druge zemlje Europske unije, a kako Hrvatska?

Odvjetnik Krešimir Planinić, predsjednik “Projekta Domovina” i član Upravnog odbora Udruge “U ime obitelji”, je istaknuo da su radom nedjeljom pogođene čitave obitelji, ali i da to može biti i gospodarska zaštita srednjih i manjih tvrtki kojima, konkurentski gledano, ne odgovara da veći trgovački lanci rade nedjeljom i gotovo ih prisiljavaju da i sami počnu raditi, jer ih se stavlja u izrazito otežan položaj.

Planinić je istaknuo da su Projekt Domovina i udruga U ime obitelji okrenuti prema ljudima i obitelji i da će napraviti Prijedlog izmjena zakona o radu, te se nada da će se zakoni izmijeniti za dobrobit obitelji.

Odvjetnik Planinić: Rad nedjeljom pogađa čitave obitelji; treba zaštititi male i srednje tvrtke koje takav rad stavlja u otežan položaj

Podsjećamo, na nedavnoj konferenciji za tisak predstavnici političke stranke Projekt Domovina izvijestili su kako u Republici Hrvatskoj rad nedjeljom nije reguliran na zadovoljavajući način, o čemu više možete pročitati ovdje.

Hoćemo li napokon dočekati u našoj domovini da se čuje glas najugroženijih radnika ili ćemo i dalje hodati u mraku nepravde?

Izvor: narod.hr

Zanima te i ovo?
Robert Schuman, prvi predsjednik Euopskoga parlamenta, na putu svetosti
19. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.