Austrijski kardinal smatra da je rasprava o Bleiburgu pozitivna jer može potaknuti Hrvatsku da se suoči sa svojom poviješću.

Schonborn kaže da hrvatska biskupska konferencija želi vjerski obred sjećanja na poginule, a ne poličku manifestacijuEPA - Arhiva
Austrijski kardinal Christoph Schonborn smatra da, uz još strožija pravila, nema razloga za zabranu komemoracije u Bleiburgu i ocjenjuje da je rasprava o tome pozitivna jer može potaknuti Hrvatsku da se suoči sa svojom poviješću, prenosi Aljazeera

On je, u izjavi novinarima na marginama biskupske konferencije u Mariazellu, rekao da su pravila koja je za ovogodišnje okupljanje naložila nadležna rimokatolička dijeceza Gurk-Klagenfurt, već donijela poboljšanje, prenosi Tanjug.

Konačnu odluku o tome hoće li komemoracija moći biti održana i iduće godine, mora donijeti ta dijeceza.

Za sada je još nejasno kada će biti donesena odluka, a njezin dosadašnji biskup Alois Schwarz 24. lipnja seli se u Sankt Poelten.

Schonborn: Pooštriti zakone

Dok novi biskup ne preuzme dijecezu, nju će voditi administrator.

Schonborn je rekao i da hrvatska biskupska konferencija u Bleiburgu želi vjerski obred sjećanja na poginule, a ne političku manifestaciju.

Hrvatski biskupi su s tim u vezi, prema njegovim riječima, bili zahvalni zbog jasnih pravila koje je naložio biskup Schwarz.

Za to što su i pored tih pravila na komemoraciji ponovno bili sporni desničarski simboli, djelomično je krivo i austrijsko pravosuđe, koje neke od njih ne zabranjuje, dodao je on.

Austrijski kardinal je rekao da je želja Crkve da austrijska Vlada pooštri svoje zakone.

On je istaknuo da vidi nešto pozitivno u raspravi o Bleiburgu jer ona prestavlja poticaj Hrvatskoj da se suoči sa svojom poviješću.

'I Austriji je trebalo mnogo vremena'

"I u Austriji je trebalo mnogo vremena kako bi se suočili sa svojom poviješću. Hrvatska je na redu. To je vrlo težak, bolan, ali hitno potreban proces", naglasio je on.

Komemoracija u Bleiburgu je iz godine u godinu na meti kritike javnosti u Austriji jer se, kako kritičari navode, radi o najvećem skupu ekstremnih desničara i fašista u Europi.

Ove je godine i pored zabrane Crkve da se komemoracija pretvori u politički skup, policija uhitila sedam osoba i podnijela devet prijava zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma.

Austrijske vlasti su podignule i optužnicu protiv više državljana Hrvatske, koji se nalaze u pritvoru do suđenja.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Iz Splita stigli biciklima u Međugorje: „UZBRDICE I NIZBRDICE SU SLIKA ŽIVOTA“
05. June 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.