“Stepinac je ubijen zato što je odbio Titovu ideju o stvaranju nacionalne jugoslavenske crkve, odvojene od Vatikana”, rekao je u Bujici na Z1 i partnerskim televizijama mons. dr. Juraj Batelja, umirovljeni profesor Katoličkog bogosolovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kanonik Prvostolnog Kaptola Zagrebačkog i promicatelj postupka za proglašenje svetima kardinala Stepinca, kardinala Kuharića i biskupa Josipa Langa, prenosi narod.hr.

Dr. Batelja je između ostaloga, komentirao i incident na zagrebačkom Filozofskom fakultetu gdje je povodom obljetnice ‘Oktobarske revolucije’ izvješena crvena zastava, transparent sa zvijezdom petokrakom i natpisom “Proleteri svih zemalja ujedinite se” te još jedan protiv crkve: “Povijest se ponavlja, ne smije se spominjati ime Isusovo, a sutra više nećemo smjeti reći da smo Hrvati!”

Batelja je u Bujici govorio o komunističkom progonu i mučeništvu blaženog Alojzija Stepinca, ali i o sramotnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda koji je oslobodio portal Index te dopustio vrijeđanje Sv. Leopolda Mandića i hrvatskih katolika.

Promocija knjige mons. dr. Juraja Batelje ‘Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca’ izazvala je neviđeni interes Zagrepčana u utorak, kada je dvorana Vijenac na zagrebačkom Kaptolu bila premala za sve one koji su htjeli nazočiti tom reprezentativnom događaju.

Batelja je u emisiji govorio o onome o čemu je i pisao u svojoj knjizi – o čak pet atentata na kardinala Stepinca, zanimljivu priču o doktoru Hochdeutscheru koji je od komunista (barem na kratko) spasio Stepinčevo srce, objasnio je što zapravo smeta Srpsku pravoslavnu crkvu kod proglašenja svetim Alojzija Stepinca, detaljno je opisao čime su sve trovali nadbiskupa, a spomenuo je i ulogu Josipa Manolića u cijeloj priči… S Manolićem je i razgovarao tijekom istraživanja za knjigu. Izvori su mu uz dokumente, bili i svjedoci počinjenih zlodjela – poput čuvara i upravitelja iz zatvora u Lepoglavi.

Prvi pokušaj ubojstva, rekao je monsinjor, dogodio se odmah nakon komunističkog osvajanja vlasti 1945. i ulaska partizana u Zagreb, zakljucuje narod.hr.

Zanima te i ovo?
Papa želi pohoditi i Libanon
08. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.