Sadržaj s oznakom: Blaženi Alojzije Stepinac

"Draga katolička omladino, katoličke žene i muževi!

Nakon ulaska partizanskih “oslobobodioca” u Zagreb u svibnju 1945. godine i završetka Drugog svjetskog rata, komunistička je vlast ubrzo počela nastupati po načelima svoje ideologije. Uslijedile su brojne teškoće kako za hrvatski narod, tako i za Alojzija Stepinca i Crkvu.

„Zagledani u Alojzija Stepinca koji je, oplemenjen mukom Isusovom, hrabro proživljavao kalvarijske dane Katoličke crkve u hrvatskom narodu sredinom 20. stoljeća, nadam se da će svaki vjernik naći nadahnuće za optimizam utemeljen na Božjoj pobjedi. Jer Blaženik je uvijek bio svjestan kako sve prolazi, a Bog ostaje“, piše dr. Juraj Batelja i sabire nadahnjujuće Alojzijeve misli.

O nastanku župe koju je na samu novu godinu 1941. godine ustanovio zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac.

Na današnji dan, 11. listopada 1946., osuđen je na 16 godina zatvora zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Na današnji dan, 3. listopada 1998. godine, papa sv. Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici, proglasio je blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega, Alojzija Stepinca.

Treća korizmena homilija u zagrebačkoj prvostolnici 27. veljače 1940.:

1.  Jeste li znali da blaženi Alojzije nije mogao pravilno izgovoriti 'r' do svoje četvrte godine? Svoju govornu manu ispravio je zahvaljujući lugaru koji mu je pod jezik stavio komadić tvrdoga kruha. U svega nekoliko dana       takvog vježbanja Stepinac je naučio pravilno govoriti.

Nakon završetka rata, u vrijeme kada je oružje utihnulo u cijeloj Europi i kada se antifašistička i demokratska Europa radovala miru, Tito i njegovi partizani počeli su svoj krvavi ubilački pir.

"Pazite dakle na svoje djevojačko poštenje!

 Donosimo snažnu propovijed bl. Alojzija Stepinca na svetkovinu sv. Petra i Pavla održanu na današnji dan, 29. lipnja 1945.

'Vjera je katolička prvo i najveće dobro hrvatskog naroda, kao što svjedoči bjelodano čitava povijest naša'

Kada je govor o ljubavi, nitko nije toliko zvan na službu njezinu kao Crkva Katolička, koja s Kristovim razumijevanjem nastavlja djelo Kristovo.

Zbog sve veće raširenosti pobačaja, potaknut „odgovornošću pred Bogom i ljubavlju prema narodu“, nadbiskup Stepinac odlučio je uputiti pismo liječnicima kako bi ih potaknuo na razmišljanje i probudio njihove savjesti. Iako svjestan kako će njegove riječi kod mnogih izazvati samo „prezirni smiješak“, nadbiskup poput pravog pastira Crkve, oštro, ali s ljubavlju naviješta Božji zakon. Njegove su riječi, nažalost, vrlo aktualne i danas.

Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić.

Stranica 1 od 7