Hrvatska se voli pohvaliti svojom katoličkom tradicijom, koja se ponekad u praktičnom životu i ne očituje.

Navest ćemo primjer Velikog petka, dana kada se kršćani diljem svijeta spominju Isusove muke, razapinjanja i smrti. Iako spada u najsvetije dane liturgijske godine i prodire duboko u vjerničke duše, taj dan u životima mnogih kršćana predstavlja prigodu za ludi provod i zabavu, uz žestoku glazbu (narodnjake), plesačice i piće. Dobro je napomenuti da Katolička crkva na Veliki petak propisuje post i nemrs.

Uzmimo za primjer Grad Knin. Prema posljednjem popisu stanovništva, na teritoriju Grada živi 15.407 stanovnika, od čega je 14.952 kršćana (97.04%). Većina od ovog broja su katolici. Proporcionalno toj brojci, možemo brzo zaključiti da su i posjetitelji lokalnih barova i noćnih klubova u većini kršćani. Opet, većina su mladi.

Gdje je zapelo? Gdje se izgubio osjećaj za svetim? Zar i jedan jedini petak u godini kršćani ne mogu posvetiti Bogu na poseban način? Odgovornost se prelijeva s roditelja, preko svećenika na školu. U pitanju nije samo vjernička svijest i savjest, već formiranje budućih činitelja društva u cjelini. Društvo koje ne prepoznaje sveto u svojoj okolini često upada u opasnost samodopadnosti i egocentrizma, koji nužno vode u narušavanje temeljnih odnosa – bilo u obitelji, radnom okruženju, državi.

Dalje, uzmimo za primjer SR Njemačku – sve su savezne pokrajine prepoznale važnost Velikog petka na fenomenološkoj razini. Svoje građane, iako nisu svi kršćani, obvezuju na poštivanje viših vrijednosti, za koje se valja žrtvovati. Država brine o “pedigreeu” svojih građana, prepoznajući u kršćanskim vrednotama univerzalne vrijednosti koje valja utkati u biće vlastitog naroda. Stoga, svih 16 pokrajina na Veliki petak zakonom zabranjuju koncerte i javne proslave, ali i sportske događaje. Ta zabrana može trajati cijeli dan ili u točno određenim vremenskim terminima. U nekim saveznim pokrajinama zabrana se proteže i na subotu, a u pojedinim čak i na nedjelju do podneva. U praksi to znači da diskoteke i drugi klubovi tog dana ne smiju raditi, ili barem, ako rade, ne smiju dopustiti da se njihovi klijenti prebučno zabavljaju.

Vratimo se našem Kninu, u kojem vlasnici klubova i lokalni muzičari razmišljaju o dobrom provodu i još boljoj zaradi. Veliki petak nije im ni na kraj pameti. A grad i država stoje skršenih ruku, promatrajući kako im se pred nosom mladost drogira i opija; bez nade i vjere, bez ideala i snova… Knin nije usamljen…

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
„Milijun djece moli krunicu“ za mir i nestale svećenike
19. October 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok