Film »DVOJICA PAPA« Primjer zajedništva

Biografska drama Dvojica papa  donosi događaje iz jednog od najdramatičnijih prijenosa papinske dužnosti u posljednjih 2000 godina. Kardinal Ratzinger i kardinal Bergoglio glavni su protagonisti filma koji je izazvao mnogo rasprava. Recenziju koju prenosimo u cijelosti donosi Glas Koncila .

»Dvojica papa« (The Two Popes); biografska drama; redatelj: Fernando Meirelles; glume: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins, Juan Minujín
Sve je više filmova koji nastaju u Netflixovoj produkciji, pa je stoga njihova kinodistribucija vrlo ograničena, kao i festivalsko natjecanje. Zato se u Hrvatskoj mogu gledati samo na internetu. Netflixovi filmovi jako su dobri i dobivaju mnogo nominacija i nagrada.

Uvjerljivi glumci
Jedan od takvih je i britansko-talijansko-argentinsko-američki film »Dvojica papa« vrsnoga brazilskoga redatelja Fernanda Meirellesa, za koji je scenarij napisao ugledni novozelandski pisac Anthony McCarten. To je izvrsna drama temeljena na stvarnim događajima i osobama te s dozom humora u većinom fikcionalnom scenariju.

Riječ je o papi Franji i papi emeritusu Benediktu XVI., a obuhvaća vrijeme od smrti pape Ivana Pavla II. do danas, s time da ima flashbackova u raniji njihov život. Glume ih dvojica odličnih glumaca, Anthony Hopkins kao Benedikt XVI. i posebice uvjerljiv Jonathan Pryce kao papa Franjo jer mu prirodno vrlo nalikuje fizičkim izgledom.

Izvrstan scenarij
Film je odmah osvojio niz nagrada i nominacija, pa tako i četiri za Zlatni globus: za najbolji film, scenarij i dvojica spomenutih glumaca za najbolju glavnu i sporednu ulogu.

Film je jako dobro i pregledno režiran, montiran, s dobrom fotografijom i scenografijom, pogotovo jer je izgrađena replika Vatikana gdje su scene snimljene. Poglavito je izvrstan scenarij, posebice dijalozi, iako su većinom izmišljeni razgovori dvojice papâ. Vrlo su važni jer je njima uspješno prikazana i njihova osobna različitost i ono što ih spaja, a nadasve nastojanje da se postigne zajedništvo, za koje su oni primjer. Samo je nekoliko dokumentarnih scena u filmu.

Tagged under