U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak,

11. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Priručnik o oprostima", a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum. 

Izvanredna jubilejska godina Božjega milosrđa je iznova u središe pozornosti stavila oproste, koji su, uz sveta vrata i hodočašća, jedno od glavnih jubilejskih obilježja. Kako bi širokom krugu vjernika približila temu oprosta preko kojih Crkva "snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što ju je dobila od Isusa Krista" pruža dar oprosta vremenitih kazni za grijehe, nakladnička kuća Verbum je po prvi put na hrvatskom jeziku objavila službeni vatikanski "Priručnik o oprostima". Tako je sada svim vjernicima na raspolaganju cjelovit, vjeran i siguran crkveni nauk o oprostima budući da "Priručnik o oprostima" sadrži sve važeće odredbe o oprostima te popis svih odobrenih povlastica za zadobivanje oprosta. U "Priručniku" se tumači i kakvo je zapravo značenje oprosta i odakle potječe ideja o opraštanju vremenite kazne posredstvom molitava ili određenih čina. Knjiga sadrži ključne dekrete Apostolske pokorničarne – suda Apostolske Stolice zadužena za sva pitanja unutarnjega područja i za oproste – kao i apostolsku konstituciju "Indulgentiarum doctrina" ("Nauk o oprostima") pape Pavla VI. Sastavni dio "Priručnika" je i iscrpan popis propisanih molitava i čina kojima se mogu zadobiti oprosti te brojni pobožni zazivi koji mogu biti od velike pomoći u molitvenomu životu. U knjizi se tumače i koji su – osim samih molitva – uvjeti za zadobivanje oprosta, kako ih steći i za koga i na koji način se mogu namijeniti oprosti.

Sabirući tako na jednom mjestu sve informacije i sadržaje vezane uz oproste "Priručnik o oprostima" vrlo je koristan pratitelj kroz izvanrednu jubilejsku godinu Božjega milosrđa i sigurno će pomoći boljem razumijevanju teme oprosta. Naslovnica knjige ilustrirana je dojmljivim logom Svete godine milosrđa koji prikazuje izvor svih oprosta – Isusa Sina Božjega, koji poput dobroga pastira na svojim ramenima iznosi paloga čovjeka iz tame grijeha i smrti.

Knjiga "Priručnik o oprostima" dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a možete više o njoj saznati na linku ovdje.

Zanima te i ovo?
Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve o Stepincu: Hoće li ga Katolička Crkva kanonizirati nije naša stvar
04. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.