Zatvaranje 3. Festivala kršćanskog kazališta

U nedjelju, 12. lipnja 2017. godine, u kasnim večernjim satima u Dvorani svetog Franje pri samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu, zatvoren je 3. Festival kršćanskog kazališta.

Brojnu publiku koja se okupila na trima večernjim predstavama (otprilike 150 ljudi) te napunila do zadnjega mjesta Dvoranu svetog Franje, pozdravio je provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević. Zahvalio je organizacijskom odboru Festivala te gledateljima koji su vjerno pratili večernje predstave i popratne programe.

U jutarnjim satima posljednjega dana Festivala, u sklopu popratnih programa, održano je predstavljanje pisca kršćanske inspiracije Božidara Prosenjaka. Autor nas je obogatio lijepim i nadahnjujućim pričama o svojim doživljajima i iskustvima, a tri monodrame prema njegovim knjigama Sijač sreće i Divlji konj izveli su glumci Dubravko Sidor (Sijač sreće), Tomislav Svetić (Divlji konj) te Rajko Bundalo (Divlji konj).

U večernjem programu je prvo izvedena predstava Bog u metrou prema istoimenoj knjizi Gilberta le Mouëla u režiji Nataše Roginek. Osnovci iz Ivanca su na duhovit i zabavan način postavili pitanje vidimo li Boga kada nam se približi u svakodnevnom životu i nekim običnim dnevnim situacijama (poput vožnje u metrou). U predstavi Odvažna žena Marija de Mattias osnovci iz Područne škole Salinovec iz Ivanca postavili su, pak, pitanje što se događa kada nam se Gospodin obrati i pozove nas da mu služimo. Priča je to o svetici koja je Boga čula i odazvala se njegovu pozivu utemeljivši red Klanjateljica Krvi Kristove. Tekst su sastavile i režirale Nataša Roginek i sestra Marija Bilanović. Zadnju su predstavu pod naslovom Druga šansa izveli Apostoli ljubavi iz Slavonskog Broda. Tekst je napisao Željko Kavali, a predstavu je režirala Ružica Kavali. Na pozornici su nam Apostoli ljubavi upriličili sudnicu u kojoj se sudi duši žene dok se liječnici bore za njezin život. Žena je, i ne razmišljajući o tome, tijekom svoga života prekršila svih deset Božjih zapovijedi i njezina je duša osuđena na pakao. No njezin je plač i kajanje čuo Gospodin Isus koji joj je, po molitvama njezine majke, supruga, sina i njezine nerođene djece oprostio i dao joj drugu šansu.

Publika je gromoglasnim pljeskom nagradila sve izvođače, a posljednja je predstava izmamila i pokoju suzu. Pokazala nam je da svi griješimo i svojim grijesima vrijeđamo Boga, ali i to da će nam on, u svom beskrajnom milosrđu, oprostiti ako se iskreno pokajemo.

Tagged under