Na jednodnevno hodočašće u Međugorje u subotu 15. svibnja stigla je i grupa od četrdesetak hodočasnika iz Drvara i Bosanskog Grahova sa svojim župnikom don Davorom Klečinom.

Većina hodočasnika je sama ili obiteljski već više puta boravila u Međugorju, ali ovo je bilo prvo službeno organizirano župno hodočašće. Glavni povod tome bilo je sudjelovanje na molitvenom maratonu kroz mjesec svibanj, tj. molitvi krunice sa papom Franjom iz 30 marijanskih svetišta i mjesta molitve, a koji se u subotu emitirao iz Međugorja. Drugi povod bila je duhovna obnova za same župljane.

Na hodočašće su krenuli u pet sati izjutra i trebalo im je 4 sata vožnje. Prvo su posjetili Majčino selo u kojem je smještena jedna njihova župljanka, a zatim su se pomolili na Brdu Ukazanja i Križevcu. Kulminacija dana bila je krunica, te ispovijed i sveta misa.

Hodočasnici su presretni što su uspjeli doći, jer se u ovo vrijeme pandemije ništa ne može puno naprijed organizirati, tako da su se uspjeli okupiti i organizirati u svega desetak dana – svjedoči župnik don Damir – a bilo je i više zainteresiranih, ali nažalost puno ih ima mise po grobljima u svojim župama, pa su zbog toga bili spriječeni, ali su u duhu i u molitvama s nama.

Ove godine nam je ovo hodočašće posebno jer smo i mi započeli jedan hod duhovne i materijalne obnove naše župe i naših obitelji. Prije dva mjeseca na blagdan sv. Josipa u Drvaru smo blagoslovili kamen temeljac za novi pastoralni centar sa novom crkvom, i nekako kao da su od tada mnoge spone pale i lanci popucali, izlila se rijeka Božje milosti i blagoslova. Uz tu materijalnu, teče rijeka i duhovne milosti što je meni puno važnije. Jer ako nema duhovne obnove, što će nam crkve i građevine ako nemamo ljudi, ako ljudi nisu živa crkva.

U ovoj godini sv. Josipa, doista kao da se sv. Josip „upleo“ u naš duhovni hod. Povodom tog polaganja kamena temeljca, imali smo i župnu duhovnu obnovu pod vodstvom zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca (Hrvatska). Od tada doista se događa velika duhovna promjena prvo u meni, a zatim i u svim župljanima. Ja sam rekao: „Mi u ovaj hod krećemo zajedno, prvo ja kao vaš pastir, ali sve što prolazite vi, prolazim i ja jer sam i ja, kao svećenik pozvan na obraćenje!“ Od tada, prema rasporedu imamo lanac molitve, svaki dan jedna ili više obitelji moli i posti za duhovnu i materijalnu obnovu župe. A započeli smo i sa tjednim klanjanjem i slavljenjem Boga tako da se baš događaju duhovne promjene – postajemo jedna živa župa! Ovo hodočašće je došlo kao jedna kruna ovog našeg nastojanja i duhovnog početka i vjerujem da će danas Gospa izliti na nas puno milosti!

hodocasnici-iz-drvara-na-krunici-s-papom-franjom-u-medugorju.jpg

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 15.6.2021.
15. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.