Sadržaj s oznakom: Hodočasnici

U Međugorju na jednotjednom hodočašću (od 28. 9. -5. 10.) boravi grupa od 19 hodočasnika iz Velike Britanije. Organizatorica hodočašća je Kathleen O'Dea iz župe St. Mary Mother of God iz mjesta Hornchurch (Essex), a sudionici hodočašća su većinom vjernici iz ove njene i okolnih župa.

Graditelji križa na Križevcu nisu mogli ni sanjati da će on postati jedno od stožernih mjesta molitve ne samo u župi i njezinu okružju, već i u cijelome svijetu.

Među hodočasnicima koji pohode Međugorje znatno je više onih koji ovdje dolaze zbog obraćenja i pronalaženja istinske duhovnosti, negoli zbog fizičkog ozdravljenja i želje da svojim očima vide čudesa.

Za 42. obljetnicu Gospinih ukazanja brojni su hodočasnici u Međugorje stigli pješice. Među njima i ramski hodočasnici, koji godinama hodočaste Kraljici mira.

Tokom siječanjskih dana i većinu veljače u Međugorju kao po običaju vlada svojevrsno hodočasničko zatišje. Tu i tamo mogu se vidjeti pojedine grupice hodočasnika koje su više rijetkost nego pravilo, ali ipak, potvrđuju kako Međugorje nikad nije potpuno pusto.

U Međugorju je od 3. do 8. listopada boravila grupa od dvadesetak hodočasnika iz Engleske koju je organizirala Charlotte Husum, dankinja koja živi u mjestu Sintra u Portugalu. Ona je velika prijateljica katoličkog svećenika o. Alexandera Sherbrooka koji djeluje na župi St. Patrick's Catholic Church na Soho Squuaru u Londonu.

U četvrtak 8. rujna je blagdan Male Gospe. Posebno svečano biti će na Šćitu u Rami prema kojoj je jutros pješice otišlo 15-ak hodočasnika iz Brotnja.

Barbora NÉMČA'KOVA' iz grada Kroměřiža u Češkoj nakon svog obraćenja živjela je godinu i pol dana u Međugorju. Tako je naučila hrvatski jezik. Iako radi u uredu Caritasa u gradu Vyskovu, uspjeva dvaput godišnje organizirati hodočašća u Međugorje.

Gospođa DíNA VíCTORíA IAŢíCA iz Rumunjske, prvi put je došla u Međugorje davne 1995. godine. Od tada dolazi svake godine i po više puta na hodočašće svojoj Majci, Kraljici Mira, a od 2000. godine počela je i sama organizirati hodočašća i dovoditi druge ljude iz svog grada BAíA MARE koji se nalazi u pokrajine MARAMURES na sjeveru Rumunjske.

Gospin mjesec svibanj započeo je ove prekrasne sunčane nedjelje, na svetkovinu sv. Josipa Radnika i na 3. Uskrsnu nedjelju. Toplina sunca kao da je nagovijestila jedan novi početak i jednu veću aktivnost domaćih i stranih hodočasnika u međugorskoj župi koja svakog Gospinog mjeseca ponovno živne.

U Međugorju je ovih dana ponovno puno hodočasničkih grupa iz različitih zemalja svijeta. Ponovno su gužve po ulicama, molitvenim mjestima i prostorima oko crkve. 

Vlč. Ariel Hernandez (47 godina) je porijeklom iz Argentine, ali je trenutno na službi u rimokatoličkoj biskupiji Camden u New Jerseyu u Sjedinjenim Državama, koja se sastoji od 62 župe i oko 475.000 katolika u južnim državama New Jerseyja u okruzima Atlantic, Camden, Cape May, Cumberland, Gloucester i Salem.

Od 1. do 3. listopada 2021. u Međugorju je boravila i grupa od 46 hodočasnika Iz Albanije. S njima su i dva svećenika i četiri časne sestre. Hodočasnici dolaze iz različitih gradova Albanije: Shkodër (Skadar), Lezhë (Lješ) i Tirana.

Početak listopada zapao je za vikend, pa su ovi prekrasni, sunčani, jesenski dani prve subote i nedjelje u mjesecu u Međugorju bili u znaku brojnih grupa hodočasnika iz svih krajeva svijeta, ali i iz Hrvatske i BiH. Ulice Međugorja ponovno su bile „zakrčene“ autobusima, a posebno iznenađenje predstavljaju autobusi talijanskih registracija.

U subotu 2. listopada 2021. ponovno kao nekada, veliki broj župljana i hodočasnika okupio se u molitvi kod 'PLAVOG KRIŽA' u znak zahvalnosti za sve milosti koje je Gospa izmolila cijelom svijetu od svoga Sina u ovih 40 godina ukazanja.

Sonia de Freitas de Pacheco došla je u Međugorje po 19. put s grupom hodočasnika iz Perua (Latinska Amerika). Grupu čine 31 hodočasnik, a stigli su u Međugorje 13. rujna te ostaju do 24. rujna. Ona nikada ne dolazi u Međugorje za manje od 10 dana. Prije pandemije znali bi posjetiti Tihaljinu i Mostar, ali sada će samo ostati ovdje. Hodočasnici dolaze iz gradova Lima, Chiclayo i Piura i imaju tri svećenika u grupi.

Stranica 1 od 6