Područno vijeće OFS-a Hercegovine, u suradnji s mjesnim bratstvima, kojih je Bogu hvala svake godine sve više, već petu godinu dva puta godišnje organizira područne duhovne obnove, na kojima sudjeluje preko 300 svjetovnih franjevaca – trećara.

Jedna se održava o svetkovini sv. Ljudevita, suzaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda, a druga prve subote u Korizmi.

Tako se i u subotu 21. veljače 2015., u Međugorju, okupilo oko 300 članova iz 14 bratstava, koliko ih trenutno djeluje u Hercegovini. Od toga je 10 bratstava kanonski oblikovano a 4 su u osnivanju.

Na samom početku prisutne je pozdravio fra Ivan Landeka mlađi, duhovni asistent bratstva Međugorje a zatim i područna ministra Ankica Zelenika. Ankica je uputila riječi zahvale domaćinima, bratstvu Međugorje, a posebno fra Ivanu i ministru Juri te župniku fra Marinku Šakoti. Oni su srdačno prihvatili poziv područnog vijeća da budu domaćini ove duhovne obnove i s njima je uistinu bilo jednostavno i ugodno surađivati u pripremi.

Ankica je pozdravila i bivšu područnu ministru Mariju Brnadić te članicu našeg područnog bratstva Andreu Odak, koja je nedavno izabrana u Međunarodno vijeće OFS-a, kao međunarodni koordinator Frame.

Nakon područne ministre riječi pozdrava uputili su međugorski župnik fra Marinko Šakota, područni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović te ministar OFS-a Međugorje Jure Čilić.

Svojim lijepim pjevanjem ovu duhovnu obnovu obogatili su međugorski framaši. Velika im hvala na tome.

Predavanje na temu „Korizma – vrijeme odricanja i odabira“ održao je fra Danko Perutina, duhovni asistent OFS-a Čitluk. Uz poticajne riječi o bratstvu i bratskom zajedništvu te kroz meditativne molitve i govor o postu i odricanju, fra Danko nas je uveo u dublje promišljanje o Korizmi te o smislu odricanja i činjenju pokore, naglasivši „Ako te pokora ne mijenja, mijenjaj pokoru“.

Nakon prvog dijela programa, koji se održao u dvorani sv. Ivana Pavla II., duhovna obnova nastavljena je u crkvi sv. Jakova, molitvom krunice, pristupanjem sakramentu ispovijedi te svetom misom, koju je predslavio fra Danko Perutina. Krunicu su predmolili ministri mjesnih bratstava a misna čitanja čitali su članovi OFS-a Međugorje.

Domaćini su pripremili i bogatu zakusku, kako bi uz duh okrijepili i tijelo, „brata magarca“, pa se uz okrijepu nastavilo bratsko zajedništvo i druženje.

Radost i vedri franjevački duh koji se među okupljenima osjećao pri samom dolasku nastavio se kroz cijelu duhovnu obnovu. Ove duhovne obnove prilika su i za susret braće i sestara iz cijele Hercegovine i produbljivanje bratskih i prijateljskih odnosa. Vjerujem da već sada svi željno iščekujemo naše ponovno okupljanje u kolovozu.

Neka nam ova duhovna obnova po zagovoru sv. Franje i Kraljice mira, pomogne da na pravi način iskoristimo ovo milosno vrijeme korizme te duhovno pročišćeni dočekamo svetkovinu uskrsnuća našega Gospodina.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
IN MEMORIAM - GENERAL BLAGO ZADRO
16. October 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok