Svečano otvorenje 29. Mladifesta: „JEDNO TIJELO U KRISTU“

Nikada kao za vrijeme Mladifesta nisam tako ponosna što sam dio Katoličke Crkve, a posebno što sam dio Gospine škole ovdje u Međugorju.

Ovaj put osjećaj je još posebniji jer kao da je nekako ovaj „skriveni“ događaj od očiju svekolike javnosti (iako dobro poznat Gospinoj djeci), prisutnošću apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuto koji je predvodio misu otvorenja Mladifesta, koncelebracijom apostolskog vizitatora za Međugorje mons. Heryka Hosera, te prijenosom uživo preko Laudato TV, ovaj događaj, ovaj naš „mali i veliki Mladifest“ postao i službeno prihvaćen događaj u okrilju majke Crkve.

Program otvaranja započeo je kao i inače molitvom svete krunice koja se predmolila na 10 jezika. Sveta Misa je započela svečanom ulaznom pjesmom „Hosana“ i procesijom svećenika koji su predslavili Misu: apostolski nuncij, apostolski vizitator, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Mljenko Šteko, te generalni definitor franjevačkog reda u Rimu fra Ivan Sesar. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik nosio je Evanđelje, a zatim je održao pozdravni govor svim okupljenima, te započeo sa prozivanjem predstavnika 72 zemlje svijeta koje su prisutne na ovogodišnjem Mladifestu. Mladi iz 72 zemlje svijeta su noseći zastave i ploče na kojima su bila ispisana imena država iz kojih dolaze, prošli ispred oltara i u tišini se naklonili oltaru.

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigija Pezzuto govorio je tekstove misnog obrasca na lijepom hrvatskom jeziku, a poticajnu propovijed imao je na talijanskom jeziku koji je simultano prevodila naša Marija Dugandžić, službena prevoditeljica župe za talijanski jezik. U njoj je između ostalog poručio:„Ako vi obrađujete tlo vaše osobe, Gospodin se neće sustezati pomoći vam, tako da će vas neočekivano dovesti do konačne i apsolutne vrijednosti Kraljevstva Božjega, koje je jedino sposobno ispuniti nutarnju prazninu.''

Pratite uživo 29. Mladifest                                       

29. Mladifest, Međunarodni molitveni festival mladih, Međugorje, 1.– 6.8.2018.

Dirljiv je bio trenutak i kad je mons. Hoser također čitao molitvu kanona mise na hrvatskom jeziku u kojoj je molio za „našeg biskupa Ratka i mene, nedostojnog grešnika!“

Cijela liturgija imala je nadasve svečan i dostojanstven ton, kojem su svakako doprinijele i meditativne pjesme koje su tako lijepo svirali i pjevali članovi međunarodnog zbora i orkestra pod ravnanjem maestra Damira Bunoze.
Pohvaljujemo i volontere FRAME koji su pomagali svećenicima u dijeljenju svete pričesti za koju je svakako važna prisutnost 472 svećenika koja su sudjelovala u koncelebraciji.

Također moramo pohvaliti cijelu ekipu tehnike i zvuka, kamermane i sve one koji su sudjelovali u video prijenosu koji je tekao bez zastoja i sa vrlo lijepim kadrovima, tako da se svečana i duhovna atmosfera mogla živjeti i u vlastitim domovima. Na portalu Laudato TV čitamo kako je na njihovoj aplikaciji prijenosa uživo bilo 84 000 prikaza. Radiopostaja Mir Međugorje izvještava kako je preko live streaminga večernji program otvorenja pratilo 975 700 ljudi, kako se Maldifest inače simultano prevodi na 17 jezika, te da se program Festivala i u idućim danima izravno prenosi preko valova njihove postaje.

Još jedan zaštitni znak Mladifesta je i njegova vizualna identifikacija: preko uređenja oltarnog prostora koji radi zajednica Cenacolo, šarenih i mladenačkih prikladnih majica sa kreativnim logom Mladifesta koji je svake godine prigodno prilagođen temi i lijepim pass - kartama koje nose sudionici programa. Sve pohvale organizacijskom timu Mladifesta koji čine fra Marinko Šakota, Berislav Kozina i Lidija Paris.

Šarenilo Mladifesta upotpunjavaju i mnogobrojna mjesta predviđena za ispovijedanje natkrivena suncobranima na vanjskom popločanom prostoru pored starih ispovjedaonica pred kojima su tokom cijelog dana neprekidni redovi mladih za ispovijed, te desetak štandova na zelenoj livadi na kojima se može naći razni koristan informativni materijal o radu pojedinih udruga i zajednica koje su vezane uz Međugorje: Marijine ruke, Zaklada sveti Dominik Savio (Zagreb), Zajednica Milosrdno srce (Novi Travnik), Majčino selo, Bijakovići , Zajednica Milosrdnog Oca, Bijakovići, Mary's Meals, Radiopostaja „MIR“ Međugorje, Suvenirnica ICMM te tri udruge: Thomas Hayes Trust (Irska), Offenes Herz (Austrija, Beč,), Die Familie des Vaters (Austrija,) i Cenacolo.

Jučerašnji 1. dan Festivala Mladih završio je klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, kojeg je predvodio fra Ante Vučković.

 

Tagged under