Voštani čudotvorni kipić malog Djeteta Isusa visok je svega 10 centimetara. Mnoštvo hodočasnika ga posjećuje.

Na periferiji grada Steyr-a koji se nalazi u gornjoj Austriji, na brijegu se nalazi mala hodočasnička i župna crkva. Taj dio grada zove se "Christkindl", a crkva "Christkindlkirche". Na glavnom oltaru ove crkve iznad svetohraništa (tabernakela), danas se brižno čuva mali čudotvorni kipić malog Djeteta Isusa, koji je veličine 10 centimetara, a napravljen je od voska.

Kipić je u stojećem položaju, u lijevoj ruci drži križ, a u desnoj trnovu krunu. Nalazi se u pozlaćenoj ovalnoj srebrnoj kapsuli iz 1760. godine. Tijekom cijele godine, a posebno za vrijeme došašća (adventa), Božićnih i Novogodišnjih blagdana mnoštvo hodočasnika, djeca, mladi i stari ljudi hodočaste u ovu crkvu.

Sve je započelo davne 1695. godine. Austrijanac imenom Ferdinand Sertl bolovao je od epilepsije pa je tako tražio samoću. U obližnjoj maloj šumici na smrekinom drvetu stavio je sliku Svete obitelji pred kojom je držao svoje privatne pobožnosti. Zatim je kupio mali voštani kip Djeteta Isusa, visok svega 10 centimetara od jednih časnih sestara. Bila je to kopija kipa koji se je nalazio u dvorani kapitula ovih sestara. Ferdinand ga je postavio u toj šumi u šupljini (udubini) drveta od smreke. Više puta u tjednu išao je u šumu i molio se je pred ovim kipom. Kada bi bio spriječen, zamolio bi svoju suprugu Elizabetu da hodočasti na ovo mjesto. Nedugo zatim čudesno je ozdravio po zagovoru malog Djeteta Isusa od epilepsije, od koje je bolovao. Iako je želio da njegovo čudesno ozdravljenje ostane tajna, brzo se je pročulo gradom i okolicom, tako da je mnoštvo hodočasnika počelo hrliti na ovo mjesto pa je prvo napravljena drvena kapelica oko ovoga drveta 1699. godine. 1702. godine započela je gradnja hodočasničke crkve koja je 1725. godine i završena, a za koju se je zauzeo opat Anselm Angerer iz obližnjeg mjesta Garsten koji je ujedno i utemeljitelj ovog malog svetišta.

U sredini glavnog oltara i danas se nalazi originalno izvorno stablo od smreke gdje je prvotno čudotvorni kip bio postavljen.

Steyr pripada biskupiji Linz, a danas broji nešto manje od 40 tisuća stanovnika.

Više o ovom svetištu na portalu www.pfarre-steyr-christkindl.dioezese-linz.at.

Francisko Pavljuk

Zanima te i ovo?
Robert Schuman, prvi predsjednik Euopskoga parlamenta, na putu svetosti
19. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.