Moj poziv je dar Božji. Bio sam vojnik u Sovjetskom Savezu 1978. godine. Imao sam djevojku, planirao sam oženiti se i zasnovati obitelj.

Jednoga dana zatekao sam se na moskovskom aerodromu i doživio jedno neobično iskustvo. Danas mi je sasvim jasno što se tada dogodilo, no tada sam bio potpuno zbunjen. Doživio sam, naime, jedno ispunjenje – ekstazu duhovne Ljubavi. U jednom trenutku sam kleknuo i počeo snažno moliti. U molitvi sam došao do spoznaje da trebam otići u sjemenište – da je svećeništvo moj životni poziv. Shvatio sam da je to Božji poziv i znak, i bio sam svjestan da ne mogu prezreti Njegov poziv i ne odgovoriti na nj. Bio sam siguran da On najbolje zna koji je pravi put za mene.

U prvom trenutku bilo mi je to teško razumjeti i prihvatiti, jer sam imao druge planove za budućnost. Prije toga ja nisam pročitao niti jednu duhovnu knjigu, nisam čak bio ni ministrant, niti sam poznavao nekog svećenika koji me je u to mogao uputiti. Nikada u životu nisam sreo (blisko) redovnika ili redovnicu. Počeo sam plakati i postavljati pitanja i sebi i Bogu: Kako ću ja to biti svećenik? Osjećao sam se preslabim za taj poziv i u jednom trenutku sam pomislio da je Bog možda i pogriješio. No unatoč mojoj zbunjenosti Bog je od tog trenutka počeo sustavno raditi na mom srcu. Naredne dvije godine proveo sam u razmišljanju o Bogu, u traganju za Bogom, u pronicanju Njegove riječi. Što sam više pronicao u Božju Riječ i Ljubav, to mi je i moj poziv postajao jasniji i prihvatljiviji. Tada su mi bile 24 godine. To su bila teška komunistička vremena, no ja sam imao potrebu govoriti ljudima o Bogu i približiti im Ga.

Ja sam po zanimanju inženjer tehnoligije. Imao sam ponudu od KGB-a da ostanem u vojsci i budem glavni inženjer u tvornici oružja. Nudili su mi da budem oficir, no ja sam odlučio biti Božji oficir, i 1979. godine sam otišao u sjemenište. Jer, Bog je znao da se komunizam raspada te je stoga pripremao svećenike koji će mu pomoći u novoj evangelizaciji.

S obzirom da sam ja Poljak, htio sam biti poljski svećenik. Jer važno je poznavati mentalitet, kulturu, karakter i običaje naroda u kojem služiš. Sretan sam što sam se odazvao Božjem pozivu i što mi je darovano da budem svećenik. Svi se mi najmanje jedanput nađemo na nekoj prekretnici ili krizi. Zato je važno da vjernici mole za nas svećenike i da nas podrže svojom molitvom. Međugorje doživljavam kao znak Božje milosti. U vremenu kad je Sotona tako jak, s druge strane je jako milosrđe koje nam Bog iskazuje po Gospinoj nazočnosti u Međugorju. Stoga s odgovornošću prihvaćam Njezine poruke i nastojim na njih odgovoriti.(Otac Jožef, Poljska)

Zanima te i ovo?
Demant vijesti o navodnom prelasku bratića i sestre kardinala Puljića na islam
18. April 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.