Kako je papu na skijanju prepoznao dječak

papa-ivan-pavao-II-i-skijanje.jpg

Ivan Pavao II. 1984. (u sredini, s crvenim čizmama) moli se sa skupinom skijaša prije spusta (foto: CNS/Vatikan)

Papa Ivan Pavao II. više od 100 puta je tijekom svog papinstva u tajnosti odlazio na skijanje u talijanske Alpe. Sve dok ga jedanput neki 10-godišnji dječak nije prepoznao i povikao "Papa! Papa!"

Vrijeme konca siječnja je savršeno za ljubitelje skijanja. Malo ih je, međutim, kojima je poznato da je sv. Ivan Pavao II. (1922-2005) i kao papa bio strastveni skijaš. No, kako u Rimu nema snijega, valjalo je ići prema sjeveru Italije. Tijekom svog papinskog mandata više od sto puta iskradao se iz Vatikana odlazeći u manje posjećena skijališta u središnjoj i sjevernroj Italiji prije nego što ga je jedan 10-godišnji dječak prepoznao na skijalištu i povikao: "Papa! Papa!" O tome je u knjizi "Život s Karolom" posvjedočio papin dugodišnji tajnik kardinal Stanisław Dziwisz (1939), krakowski nadbiskup od 2005.

Evo još nekoliko manje poznatih činjenica o katolicima:

-Monsinjor Wojciech Giertych, papinski teolog Benedikta XVI. prije nekoliko godina je u članku u vatikanskom dnevniku L'Osservatore Romano ustvrdio da muškarci najčešće ispovijedaju grijehe požude, neumjerenosti u jelu i piću, lijenosti i srdžbe dok žene najčešće ispovijedaju grijehe srdžbe, oholosti, zavisti i požude.

-Augustiner, najstarije njemačko pivo koje mnogi smatraju i najboljim pivom u Münchenu, ime je dobilo po redovnicima Augustinijancima koji su ga izumili 1328.

-Peruanski biskupi su upozorili vjernike da se preko interneta ne mogu ispovijedati. Pozvali su se na crkveni Zakonik, kanon 964. koji traži fizičku nazočnost ispovjednika i pokornika.

-Crkva se u 11. st. opirala korištenju viljuške smatrajući je đavlovim instrumentom.

-Ako se prezivate Zolp i tako vam piše u rodnom i krsnom listu, Sveučilište Loyola u Chicagu (SAD) osigurat će vam besplatan četverogodišnji studij.

-Misa na koju katolici između 16 i 29 godina u Australiji najradije odlaze je nedjeljna večernja misa.

-Građanima Monaka, države poznate po kockarnicima, nije dopušteno kockati se u Monaku. Monegažani ne plaćaju porez na prihode.

-U 168 zemalja svijeta postoji 219.714 katoličkih župa

-U 250 tisuća katoličkih škola širom svijeta, tri ipol milijuna nastavnika drži nastavu za 42 milijuna učenika

-Koliko je koja zemlja katolička obzirom na postotak katolika u njoj?

Malta - 99%

Španjolska - 95%

Poljska - 90%

Irska - 88.4

Hrvatska - 88%

Filipini - 85%

Italija - 83%

Slovačka - 60%

Njemačka - 34%

Škotska - 16%

Obala Bjelokosti - 16,5%

BiH - 13%

Albanija - 13%

Južna Koreja - 8%

Izrael, Švedska, Tadžikistan - 2%

Japan - 1,5%

-Sv. Medardo je zaštitnik protiv lošeg vremena Sv. Matilda je zaštitnica nemirne djece Sv. Fiacre, irski redovnik, zaštitnik je vrtlara. Biljkama koje je uzgajao u svom vrtu liječio je bolesne, a povrćem je hranio siromašne.

- Više od 100 tisuća katolika bilo je 2003. godine u zatvoru zbog svoje vjere!

Izvor: culturalcatholic.com

Zanima te i ovo?
Veliki župni zbor "Kraljica Mira" izdao video za pjesmu „Došli smo ti majko draga“
25. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.