Sadržaj s oznakom: Papa Ivan Pavao II

Papa je susreo skupine mladih koji su dio pokreta za bračnu duhovnost koji je nastao 1938. u Francuskoj. Pozvao je neka u doba virtualnosti i samoće njeguju zajednicu, jer nas „Bog spašava čineći nas narodom, njegovim narodom“. Poput Djevice Marije koja je „ustala i pohitala“ k Elizabeti, Papa je potaknuo mlade neka brinu za druge i za sve stvoreno dok se pripremaju za Svjetski susret mladih u Lisabonu.

Na današnji dan 22. lipnja 2003., papa Ivan Pavao II., u Banja Luci, proglasio Ivana Merza blaženim. Svojim pohodom od rata izmučenoj Bosni i Hercegovini i porukama koje je uputio svim građanima sv. Ivan Pavao II pozvao sve ljude u BiH, napose kršćane – katolike na mir, opraštanje, zajedništvo, solidarnost 

Sveti Ivan Pavao II. bio je veliki prijatelj sporta a malo je poznato da je upravo ovaj veliki svetac bio prvi papa navijač u nogometu.

Na današnji dan je ogromno mnoštvo svijeta na Trgu svetoga Petra ispratilo na počinak velikoga papu Ivana Pavla II.

Prve riječi kardinala Karol Wojtyla kada je bio izabran za Papu bile su „Ne bojte se“.

Za župu Podhum kod Livna došašće je započelo blagoslovom kipa sv. Oca Pape Ivana Pavla II., autora akademskog kipara i grafičara Tonija Kozarića koji inače radi u Majčinom selu u Međugorju. Jedan od njegovih djela je i kip BDM koji se nalazi na kružnom toku između Vionice i Čitluka.

Objavljeno u Kolumne | 25.10.2021.

Je li Gospa živa?

Priča prva: Lijepo je proljetno jutro.

Dana 16. listopada 1978. u 18 sati i 18 minuta nadvio se nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu bijeli dim što je bio znak da je kard. Karol Józef Wojtyła postao novi Papa.

Na današnji dan, 3. listopada 1998. godine, papa sv. Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici, proglasio je blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega, Alojzija Stepinca.

Otkrio ju je samo jednoj osobi – Karolu Wojtyli, budućem papi Ivanu Pavlu II.

Emilija, majka malenog Karola Jozefa Wojtyle, susjedima je često ponavljala da će Lolek biti velik čovjek.

Kardinal Stanisław Dziwisz, bivši krakovski nadbiskup, više je od 40 godina bio osobni tajnik pape Ivana Pavla II., čiju stogodišnjicu rođenja slavimo danas. U sinoćnjoj se televizijskoj poruci, kao i u razgovoru za radijsku postaju vaticannews.va, osvrnuo na duboki lik svetog Pape i važnost njegova naslijeđa

Bio je 13. dan mjeseca svibnja, godina 1981., blagdan Gospe Fatimske.

Nevjerojatan film 'Božanski plan' temeljen je na istoimenoj knjizi Paula Kengora i Roberta Orlanda te prati fascinantan odnos između pape Ivana Pavla II. i predsjednika Ronalda Reagana u borbi protiv sovjetskog komunizma u istočnoj Europi 1980. godine.

Što bi nam danas rekao sveti Ivan Pavao II.? Kakvu bi poruku poslao svojim sunarodnjacima u svibnju 2020. godine, u ovom teškom trenutku za sve – pita se Poljska biskupska konferencija u pismu koje će se u sljedeću nedjelju, uoči stogodišnjice rođenja sv. Karola Woytiłe, čitati u crkvama diljem Poljske

Stranica 1 od 2