Vjetar Duha Svetoga ispratio ga je iz smrti u Život vječni

Na današnji dan je ogromno mnoštvo svijeta na Trgu svetoga Petra ispratilo na počinak velikoga papu Ivana Pavla II.

Svijet kao da je na trenutak zastao. Na lijesu od čempresovog drva nalazio se Evanđelistar kojeg je vjetar listao i čudesno zatvorio na kraju mise. Bio je to znak. Ruka Duha Svetoga izlistala je stranice života.

Na današnji dan, 8. travnja ogromno mnoštvo svijeta je na Trgu svetoga Petra ispratilo na počinak velikoga papu Ivana Pavla II. Bio je to, zahvaljujući obavijesnim sredstvima, događaj planetarnih dimenzija, a ostat će uklesan u sjećanju milijuna osoba.

Jednog od najvoljenijih papa svih vremena na posljednji počinak ispratilo je oko tri milijuna hodočasnika, 180 državnih izaslanstava te ukupno 44 predsjednika država i 25 premijera. Bilo je to najveće okupljanje šefova država u povijesti svijeta. Među uzvanicima su bila tri američka predsjednika, britanski premijer, njemački kancelar i predsjednik, francuski predsjednik, pa čak i predsjednici Izraela i Irana. Prisutna su bila četiri kralja i pet kraljica. Princ Charles odgodio je vjenčanje s Camillom Parker-Bowles za 24 sata da bi prisustvovao sprovodu.

Sprovod je bio i veliko ekumensko okupljanje, kojem su prisustvovali i mnogi vjerski vođe nekatolici. Patrijarh Carigrada Bartolomej bio je prvi ekumenski patrijarh koji je prisustvovao jednom papinskom sprovodu još od Crkvenog raskola 1054. godine. Nadbiskup Canterburyja bio je prvi anglikanski primas na papinskom sprovodu još od kad je Henrik VIII. odcijepio Englesku od Katoličke Crkve. Po prvi put tu je bio i patrijarh Etiopske Crkve i katolikos (vrhovna glava) Armenske Crkve.

Tijekom mise i sprovodnih obreda odjednom je zapuhao snažan vjetar. Nosio je mitre i halje brojnih biskupa i svećenika koji su služili svetu misu. Na lijesu od čempresova drva nalazio se evanđelistar, dar koji je papa 1998. dobio u Mariji Bistrici, čije je korice vjetar točno na kraju mise zatvorio, što su mnogi protumačili prisustvom Duha Svetoga. Bio je to znak da papina duša mirno počiva na drugom svijetu ali i jasan poziv svima: Red je na vama! Uzmite u ruke Evanđelje i učinite ga živim. Svjedočite ga životom sa istim zanosom i sa istom vjernošću koju ste vidjeli u životu Ivana Pavla II.

Vjetar ih je listao malo na jednu malo na drugu stranu kao da je poručio svima da ponovo proživimo život našeg Učitelja ali u Duhu mira, ljubavi i služenja jer doći će trenutak kad će zapuhati zadnji udar vjetra koji će zatvoriti knjigu našeg života.

biblija-ivan-pavao-ii.jpg

Prizor koji je vidjelo više od milijardu ljudi bio je silno rječit. Nijema propovijed, u sili Duha Svetoga ispisana na krilima vjetra, toga je dana odaslala snažnu poruku svim narodima. Zajednička molitva neba i zemlje za Papu po čijem se životu Božja ljubav proslavila u našem vremenu otvorilo je nebo iz kojeg je sipala kiša milosti. Stisci ruku između vođa neprijateljskih zemalja svjedočili su o veličini jednog svetog čovjeka koji je ujedinio svijet i ostavio nam pred očima neizbrisive prizore. Bio je to događaj kojeg ćemo pamtiti kao snažno svjedočanstvo vjere.

Papa sada stoji na prozoru Očeve kuće, gleda nas i blagoslivlja

Papa je taj prizor gledao s nebeskog prozora, kako je u propovijedi na misi sprovoda rekao kardinal Joseph Ratzinger: "Možemo biti sigurni da naš ljubljeni Papa sada stoji na prozoru Očeve kuće, gleda nas i blagoslivlja. Da, blagoslovi nas, Sveti Oče!"

Sveti Ivane Pavle II nastavi nas blagoslivljati s neba i nastavi listati evanđelje Isusa pred našim očima, nastavi blagoslivljati svoju Crkvu i hrvatski narod!

Molitva za zagovor svetom Ivanu Pavlu II.

,,O, Sveto Trojstvo, zahvaljujemo Ti što si Crkvi darovalo papu Ivana Pavla II. te je u njemu zasjala nježnost tvoga očinstva, slava križa Kristova i sjaj Duha ljubavi. Pouzdajući se sasvim u tvoje beskrajno milosrđe i u Marijin majčinski zagovor, on nam je pružio živu sliku Isusa Dobroga Pastira i pokazao da je svetost, kao najviši oblik redovitoga kršćanskoga života, put kojim možemo postići vječno zajedništvo s tobom. Daj nam, njegovim zagovorom, po Tvojoj volji, milost što je molimo ( …reći nakanu…). To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.”

Označeno u