Na današnji dan papa Ivan Pavao II. posjetio Banja Luku i proglasio Ivana Merza blaženim

Na današnji dan 22. lipnja 2003., papa Ivan Pavao II., u Banja Luci, proglasio Ivana Merza blaženim. Svojim pohodom od rata izmučenoj Bosni i Hercegovini i porukama koje je uputio svim građanima sv. Ivan Pavao II pozvao sve ljude u BiH, napose kršćane – katolike na mir, opraštanje, zajedništvo, solidarnost 

Posebno je u svojim porukama Ivan Pavao II. naglasio ulogu politike i političara u stvaranju takvog okruženja u BiH.

Tijekom svečanosti beatifikacije bl. Ivana Merza, kao i nakon nje, Papa Ivan Pavao II. izrekao je o blaženiku mnogo lijepih i važnih misli. Ovdje donosimo nekoliko iz njegovih govora.

„Bio je vjernik svjetovnjak uzoran i hrabar, čovjek kulture i osjetljiv za bogoslužje, uronjen u nadnaravno i djelatno zauzet u širenju kraljevstva Božjega. Njega vam želim dati kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti, u ponovnoj izgradnji onoga što je srušilo nasilje, u pomirbi među pojedincima i obiteljima, u promaknuću istinske društvene obnove u pravdi i miru. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima.“

"Posebno značajan potporanj životu blaženoga Ivana Merza zajedno s Euharistijom bijaše nježna pobožnost što ju je gajio prema Majci Gospodinovoj. I mi sada, na završetku ovoga svetog bogoslužja, upravljamo svoj pogled na Djevicu Mariju.« Pozdravivši hodočasnike na mađarskome, njemačkom, talijanskom i srpskom jeziku, Papa je posebno pozdravio i hodočasnike iz Hrvatske riječima: “Srdačno pozdravljam sve hodočasnike pristigle iz Hrvatske, koji su počašćeni što su Crkvi dali jednoga novog blaženika. Ljubljeni, neka vas njegov primjer vodi na putovima Gospodnjim! Sve vas blagoslivljam”.

Papa je prigodom predaje križa mladima na kraju sv. mise beatifikacije, Banja Luka, 22. 6. 2003. uputio snažnu poruku:

"Draga mladeži, na završetku ovoga svečanog bogoslužja za vrijeme kojega sam proglasio blaženim Ivana Merza, mladića podrijetlom iz vaše domovine, želim vam predati ovaj križ, koji je danas bio čašćen kraj oltara za vrijeme ovoga euharistijskog slavlja. Blaženi je Ivan u središte svojega školovanja, svoje profesorske službe i svojega apostolata, stavio Vazmeno Otajstvo, koje se slavi u bogoslužju i koje je vrelo i vrhunac života Crkve. Primite u svoj život Kristov slavni Križ! Po primjeru blaženoga Ivana budite svjedoci ljepote kršćanskoga bogoštovlja i svojim životom očitujte ono što ste u vjeri primili. Neka vam na vašemu hodočašću prema Kraljevstvu Božjemu križ bude uvijek svjetlo i putokaz. Idite radujući se u Gospodinu."

Papa je iz Vatikana nakon beatifikacije, 23. 6. 2003. zazvao j svečev zagovor ovim riječima:

"NEKA ZAGOVOR BL. IVANA MERZA PRIDONESE PROLJEĆU VJERE"