Sadržaj s oznakom: Blaženi Ivan Merz

Na današnji dan 22. lipnja 2003., papa Ivan Pavao II., u Banja Luci, proglasio Ivana Merza blaženim. Svojim pohodom od rata izmučenoj Bosni i Hercegovini i porukama koje je uputio svim građanima sv. Ivan Pavao II pozvao sve ljude u BiH, napose kršćane – katolike na mir, opraštanje, zajedništvo, solidarnost 

1. Molitva

Izabrane misli blaženog Ivana Merza o Euharistiji

Anica Ercegović, rođ. 1905. g. u selu Gradusi kraj Sunje teško se razbolila i drugih bolesti u svojoj 19 godini. Nakon šest godina bezuspješnog liječenja molila je devetnicu Ivanu Merzu i pošla njemu na grob početkom srpnja 1930. g. Kući se vratila zdrava.

Objavljeno u Molitve | 10.5.2021.

Litanije blaženog Ivana Merza

Ove su litanije sastavljene prema nazivima što su ih prijatelji i štovatelji pridavali bl. Ivanu Merzu nakon njegove smrti, a objavljeni su u raznim člancima i publikacijama njemu posvećenima.

Tekst ove devetnice namijenjen je za dvije svrhe: može se upotrijebiti kao priprava pred liturgijski blagdan bl. Ivana Merza 10. svibnja, ili za bilo koju prigodu povezanu s proslavom njegovih obljetnica. Druga svrha jest da posluži vjernicima kao molitva za dobivanje milosti po zagovoru bl. Ivana. Tom prigodom nakon završetka molitava predviđenih za svaki dan treba nadodati i posebnu molitvu za postignuće tražene milosti (str. 34).

Župa bl. Ivana Merza iz Španskog u Zagrebu zajedno s Križarskom organizacijom organizira e-devetnicu bl. Ivanu Merzu uoči njegova blagdana, gdje ćete moći upoznati ovoga sveca putem svakodnevnih poruka putem WhatsAppa.

Sav razvoj spolnog nagona, od njegova početka, od raznolikosti muža i žene, pa sve do težnje da se muž i žena međusobno nadopune, i sve radosti zaručnika i tiha sreća mladenaca, muža i žene, sve te osjećaje Bog hoće i on ih je stavio u srce ljudsko.

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica uputio je, 9. svibnja 2020. poruku u prigodi obilježavanja blagdana bl. Ivana Merza koju prenosimo u cijelosti:

Bog postoji i ja tvrdo vjerujem i u najjačim časovima kušnje i sumnje da je On jedini, vječni, veliki Bog.

Od 1. svibnja putem pametnog telefona imate priliku upoznati bl. Ivana u Euharistiji kroz molitvene poticaje devetnice.

Kada je Ivan Merz studirao u Parizu proučavao je ondje razne katoličke organizacije i udruženja za mladež.

Objavljeno u Svetac dana | 10.5.2018.

Blaženi Ivan Merz

Bl. Ivan Merz (1896.-1928.) rodio se u Banja Luci.

Križari u suradnji sa župom bl. Ivana Merza iz Španskog u Zagrebu organiziraju e-devetnicu uoči blagdana bl. Ivana Merza.

Razmišljajući o četvrtom žalosnom otajstvu padne mi na pamet dan kad sam zadnji put rekla Bogu da nemam vremena za molitvu. Bilo je to par dana prije nego sam se svakodnevno uspinjala u bolnicu svojoj, na smrt bolesnoj majci.

Autor slike našeg blaženika je general Ante Gotovina.